Leonard Doroftei va fi adus cu mandat la ÎCCJ, pentru audiere în dosarul „Gala Bute“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Leonard Doroftei va fi adus cu mandat la ÎCCJ, pentru audiere în dosarul „Gala Bute“

Justiție 05 Octombrie 2016 / 17:26 597 accesări

Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Leonard Doroftei, va fi adus cu mandat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe 19 octombrie, pentru a fi audiat ca martor în dosarul "Gala Bute", judecătorii luând această decizie după ce Doroftei a fost citat de două ori şi nu s-a prezentat.

Miercuri, la sediul instanței supreme, a avut loc un nou termen în care Elena Udrea, Rudel Obreja, fostul ministru Ion Ariton și alții sunt judecați pentru posibile fapte de corupție în organizarea Galei Bute. Leonard Doroftei, martor în acest caz încă de când se afla în instrumentare la DNA, a fost citat inițial de instanță la sfârșitul săptămânii trecute, dar nu s-a prezentat. La termenul de miercuri, judecătorii au dispus ca Doroftei să fie adus la instanță în baza unui mandat de aducere, pe motiv că nu a fost prezent nici la acest termen pentru a da declarații.

Astfel, pe 19 octombrie, când a fost stabilit următorul termen, reprezentanți ai Jandarmeriei vor merge la reședința fostului boxer pentru a-l însoți la sediul ÎCCJ.

Leonard Doroftei a mai fost audiat în dosarul "Gala Bute", la DNA, în septembrie 2014.

La următorul termen din proces, tot în baza unui mandat de aducere, trebuie să se prezinte pentru audieri și Viorel Sima, fost secretar general al Federației Române de Box.

Avocații Elenei Udrea au solicitat miercuri ca instanța să dispună audierea lui Emil Boc și Cătălin Predoiu, aceștia ocupând funcțiile de premier și respectiv ministru al Justiției la momentul adoptării hotărârii de guvern în baza căreia a fost organizată gala. După deliberări, completul de judecată a respins solicitarea.

“Astăzi a fost audiată o doamnă care a făcut precizări suplimentare cu privire la modalitatea în care a fost intrat pe ordinea de zi proiectul de Hotărâre de Guvern. Acel martor a precizat în mod foarte clar că avizul de legalitate al acestei hotărâri a fost dat de ministrul justiției de la aceea dată Cătălin Predoiu(…) Ar trebui să fie întrebat cu privire la modul în care a ales să acorde avizul de legalitate (...) Ar fi interesant de aflat care au fost pozițiile celorlalți miniștri, a premierului de la aceea vreme ”, a spus Alexandru Chiciu, avocatul Elenei Udrea, la finalul termenului de judecată.

Elena Udrea susține că este necesară audierea celor doi, pentru a explica dacă a fost un proiect politic, asumat de Cabinetul de atunci.

“Domnul Emil Boc putea să spună - a fost o decizie politică la aceea vreme ca Lucian Bute să boxeze în România, pentru români. Decizie asumată de Emil Boc, Cabinetul PDL, nu este nimic ilegal, nimic greșit. Nu înțeleg de ce se evită atât de mult chemarea celor doi în instanță” a spus Udrea.

La data de 21 aprilie 2015, Elena Udrea a fost trimisă în judecată, în dosarul "Gala Bute", în care este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului omonim de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi respectiv de luare de mită în legătură cu finanţarea de către acelaşi minister a mai multor contracte.

Alături de Udrea, au fost trimişi în judecată fostul ministru Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, fostul secretar general în MDRT Gheorghe Nastasia, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu şi Dragoş Botoroag.



12