Liderii europeni afirmă că Rusia urmăreşte să slăbească UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Liderii europeni afirmă că Rusia urmăreşte să slăbească UE

Externe 21 Octombrie 2016 / 16:15 417 accesări

Rusia urmărește slăbirea Uniunii Europene, afirmă liderii europeni, care au indicat o paletă largă de acțiuni ostile ale Moscovei, de la încălcări repetate ale spațiului aerian la atacuri cibernetice și ingerinţe în procesele politice, a declarat Donald Tusk, președintele Consiliului European, în cadrul unei conferințe de presă după un summit al liderilor statelor UE, care a avut loc joi, la Bruxelles, notează Reuters. ”Având în vedere aceste exemple este clar că strategia Rusiei este de a slăbi UE”, a adăugat oficialul european. ”Scopul nostru nu este acela de a crea tensiuni cu Rusia. Pur și simplu reacționăm la pașii făcuți de Rusia. Desigur, UE este permanent deschisă dialogului, dar nu vom face compromisuri în ceea ce privește valorile și principiile noastre. De aceea, am căzut de acord să ne menținem orientarea și mai ales să păstrăm unitatea UE”, a mai adăugat el.

Liderii Uniunii Europene au căzut de acord să ia în calcul toate opțiunile, dacă forțele militare ale Rusiei continuă să comită atrocități în Siria, alături de forțele loiale regimului de la Damasc. Cu toate acestea, liderii europeni nu au formulat explicit că printre opțiuni s-ar număra introducerea de noi sancțiuni, așa cum era prevăzut în forma inițială a concluziilor summitului. În cadrul reuniunii Consiliului European, premierul Italiei, Matteo Renzi, a forţat retragerea unui proiect elaborat de Germania, Franţa şi Marea Britanie ce prevedea noi sancţiuni ale UE împotriva Rusiei, pentru bombardamentele efectuate în oraşul sirian Alep, scrie ”Financial Times”. Matteo Renzi a declarat, la finalul dezbaterii, că îi este greu să vadă cum noile sancţiuni impuse Rusiei ar contribui la soluţionarea conflictului din Siria. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, preşedintele Franţei, François Hollande, şi premierul Marii Britanii, Theresa May, pledaseră pentru impunerea de sancţiuni contra Rusiei, prin introducerea în declaraţia finală a summitului de la Bruxelles a unui text privind noi măsuri restrictive impuse unor indivizi şi entităţi care susţin regimul Bashar al-Assad. Rusia este unul dintre principalii susţinători ai Administraţiei de la Damasc. Dar, la insistenţele lui Matteo Renzi, acest text a fost eliminat din comunicatul final, care precizează că ”UE va analiza toate opţiunile disponibile, dacă atrocităţile vor continua”.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au denunţat presupuse atrocităţi care ar fi fost comise de aviaţia militară rusă în regiunea siriană Alep. Rusia a respins acuzaţiile că ar fi vizat civili, atribuind unele raiduri soldate cu victime civile coaliţiei occidentale coordonate de Statele Unite. Statele Unite, Canada şi Uniunea Europeană au impus Rusiei o serie de sancţiuni politice, economice şi diplomatice în anul 2014, pe fondul crizei din Ucraina.



12