Luna mai a acestui an a fost cea mai caldă din istorie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Luna mai a acestui an a fost cea mai caldă din istorie

Vremea 05 Iunie 2024 / 21:13 482 accesări

Copernicus, serviciul UE de monitorizare a schimbărilor climatice, a transmis că fiecare dintre ultimele 12 luni a fost declarată ca fiind cea mai caldă înregistrată vreodată. Secretarul general al ONU, António Guterres, a cerut acțiuni urgente pentru a evita “iadul climatic” și interzicerea reclamelor la combustibili fosili.

Temperatura medie globală pentru perioada de 12 luni, încheiată la sfârșitul lunii mai, a fost cu +1,63 grade Celsius peste media preindustrială, iar anul încheiat în mai devine astfel cel mai cald de când se țin evidențe, din 1940.

Datele Copernicus sunt în concordanță cu cea mai recentă actualizare a Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), care a emis un avertisment dur că ne apropiem din ce în ce mai mult de pragurile stabilite în Acordul de la Paris privind schimbările climatice. Potrivit raportului, temperatura medie globală pentru anii 2024 – 2028 este estimată că va fi cuprinsă între +1,1 și +1,9 grade Celsius peste valoarea de referință din anii cuprinși între 1850 și 1900.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat: “În ultimul an, fiecare filă a calendarului a adus un record de temperatură. Planeta noastră încearcă să ne spună ceva. Dar se pare că nu ascultăm. Doborâm recordurile globale de temperatură și culegem arșița. Este criză climatică. Acum este momentul să ne mobilizăm, să acționăm și să livrăm“.

Sursa: BizidayŞtiri recomandate

12