„Mama tuturor bombelor“, folosită de SUA în Afganistan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Mama tuturor bombelor“, folosită de SUA în Afganistan

Externe 14 Aprilie 2017 / 13:25 470 accesări

Până la 36 de militanți ai rețelei teroriste Stat Islamic au fost uciși în urma atacului cu o bombă de mare putere efectuat de forțele americane în Afganistan, a anunțat Ministerul Apărării de la Kabul, precizând că niciun civil nu a fost rănit în urma atacului, relatează agenția de știri Reuters. Dawlat Waziri, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, a transmis că atacul a distrus doar o rețea de tuneluri și peșteri subterane pe care militanții rețelei Stat Islamic le foloseau pentru a efectua acțiuni teroriste în provincia Nangarhar, astfel că nu au existat victime în rândul civililor. Informațiile transmise de oficialul afgan nu au fost încă verificate independent. Administrația prezidențială de la Kabul a transmis că atacul aerian face parte dintr-o operațiune comună a forțelor afgane și internaționale. Insurgenții talibani au condamnat atacul cu o bombă de mare putere ca fiind brutal și inuman. Dispozitivul exploziv GBU-43, cunoscut informal drept "mama tuturor bombelor", este de tip termobaric, utilizând oxigenul din aer pentru a produce o undă de presiune şi căldură extrem de puternică. Bomba conţine 11 tone de explozibil. Practic, acesta este cel mai puternic dispozitiv exploziv non-nuclear, adică cea mai puternică bombă convenţională.

Organizaţia teroristă sunnită Stat Islamic ocupă teritorii în nord-estul Siriei, în nord-vestul Irakului, în nordul Libiei, în nordul Egiptului şi în sud-estul Afganistanului, unde a instituit "un califat".

Pentagonul explică de ce a folosit MOAB în Afganistan

Principalul comandant militar american din Afganistan a afirmat vineri că decizia sa de a lansa una din cele mai mari bombe convenţionale folosite vreodată în condiţii de luptă a fost luată în coordonare cu oficiali din Washington şi a fost una pur tactică, transmite Reuters, conform Agerpres. "A fost arma potrivită pentru ţinta potrivită", a declarat într-o conferinţă de presă la Kabul generalul John Nicholson, comandantul forţelor americane din Afganistan. Bomba GBU-43/B, cu o greutate de 9,8 tone şi cea mai puternică bombă nenucleară din arsenalul american, a fost lansată dintr-un avion MC-130 în districtul Achin din provincia estică Nangarhar, situată la graniţa cu Pakistanul. Ea a vizat o reţea de tuneluri despre care oficiali afgani şi americani afirmă că sunt folosite de militanţi asociaţi cu Statul Islamic.

Taguri articol


12