Mandat de arestare preventivă emis pe numele lui Sebastian Ghiță

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Va fi dat în urmărire

Mandat de arestare preventivă emis pe numele lui Sebastian Ghiță

Justiție 05 Ianuarie 2017 / 17:48 424 accesări

Instanța supremă a decis, joi, să admită cererea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de înlocuire a controlului judiciar pe cauțiune cu arestul preventiv în cazul lui Sebastian Ghiță, în dosarul în care acesta este anchetat pentru dare de mită, folosire, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, șantaj, cumpărare de influență, dar și conducere a unui autovehicul fără permis. Ca urmare, acesta va fi dat în urmărire. Procurorul a motivat cererea argumentând că înregistrările pe care Sebastian Ghiță le-a lansat în spațiul public în ultimele zile sunt făcute anterior dispariției acestuia și că fostul deputat și-ar fi premeditat fuga.

"Apreciem că dispariția sa a fost premeditată și datorită acelor înregistrări care apar la postul de televiziune România TV, post controlat de Sebastian Ghiță. Rezultă că înregistrările au fost făcute anterior și că încearcă să se sustragă organelor de urmărire penală și încearcă să facă incriminări față de anumite persoane. Rezultă că inculpatul nu poate decât să fie privat de liberate pentru a înlătura starea de pericol public. Această măsură este necesară și este singura care poate asigura bunul mers al procesului. Vă rugăm să dispuneți emiterea mandatului de arestare preventivă. Neemiterea mandatului îngreunează buna desfășurare a procesului. În baza acestei decizii poate fi dat în urmărire", a declarat procurorul anticorupție în sala de judecată.

Totodată, s-au adus argumente potrivit cărora Sebastian Ghiță nu s-a prezentat la Poliție pe 29 decembrie 2016 și 3 ianuarie 2017, deși a fost contactat de organele de poliție, încălcând cu rea credință obligațiile prevăzute de controlul judiciar, dar nici la termenul din 27 decembrie de la Înalta Curte de Casație și Justiție. În replică, avocatul lui Sebastian Ghiță a declarat în fața instanței de judecată că nu există o dovadă care să arate că inculpatul ar fi fost înștiințat de citația pentru data de 27 decembrie și că nu există date concrete că acesta a părăsit teritoriul României. "Nu există dovadă că inculpatul a fost înștiințat de citarea la termenul din 27 decembrie. Reaua credință trebuie să fie dovedită de organele judicare. Cred că reaua credință nu poate fi doar afirmată. Afirmații se pot face, există multiple ipoteze. Eu pot să spun că nu am putut să îl contactăm nici noi, avocații. Nu există date că inculpatul a părăsit teritoriul țării. Ipoteze pot face și eu, pot afirma că este decedat sau bolnav. Nu pot fi invocate chestiuni legate de mass-media. Nu este momentul să se dispună arestarea preventivă. Vă rog să respingeți cererea DNA", a fost pledoaria avocatului lui Sebastian Ghiță.12