Mica remaniere guvernamentală!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Alba-neagra în Executivul Grindeanu

Mica remaniere guvernamentală!

Politică 22 Februarie 2017 / 16:56 624 accesări
Tudorel Toader, fost judecător al Curții Constituționale a României, a fost nominalizat, oficial, pentru postul de ministru al Justiției (sursa foto: 4businessclass.ro)

Tudorel Toader, fost judecător al Curții Constituționale a României, a fost nominalizat, oficial, pentru postul de ministru al Justiției (sursa foto: 4businessclass.ro)

La nici o lună de la instalarea în funcție, Guvernul Grindeanu suferă deja prima remaniere. Este una forțată de împrejurări, ca urmare a demisiei a doi miniștri, Florin Iordache de la Justiție și Florin Jianu de la Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. În locul celor doi au fost nominalizați Tudorel Toader, pentru portofoliul Justiţiei, și Alexandru Petrescu, la Ministerul pentru Mediul de Afaceri şi Antreprenoriat. De fapt, Petrescu a fost mutat de la Ministerul Economiei la Mediul de Afaceri, posturi pe care le-a deținut în paralel mai multe zile după demisia lui Jianu. Și cum scaunul de ministru al Economiei a rămas liber, coaliția de guvernare PSD - ALDE l-a propus pentru acest post pe Mihai Tudose, care nu se află la prima experiență guvernamentală. Tudose a mai fost ministru al Economiei și în Cabinetul Ponta IV, din decembrie 2014 până în noiembrie 2015. În prezent, Mihai Tudose este deputat PSD Brăila şi preşedintele Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare din Camera Deputaţilor. Ultima modificare în Guvernul Grindeanu a fost făcută la Ministerul Fondurilor Europene. Social democrații au decis înlocuirea actualului ministru Mihaela Toader cu Rovana Plumb. Aceasta este la al treilea mandat de deputat și a fost europarlamentar. Plumb a fost ministru al Mediului și Pădurilor în Cabinetul Ponta I (7 mai - 21 decembrie 2012) și ministru al Mediului și Schimbărilor Climatice în Cabinetul Ponta II (21 decembrie 2012 - 5 martie 2014). În 26 februarie 2014, în urma demisiilor miniștrilor liberali din Guvernul Ponta II, Rovana Plumb a fost numită în funcția de ministru delegat interimar pentru Ape, Păduri și Piscicultură. De asemenea, Rovana Plumb a deținut funcția de ministru al Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice în Cabinetele Ponta III și IV (5 martie 2014 - 17 noiembrie 2015).

PROPUNEREA PENTRU MINISTERUL JUSTIȚIEI

De departe, prin prisma tensiunilor din ultima perioadă, postul care a suscitat cel mai mare interes a fost cel de ministru al Justiției. S-au făcut tot felul de speculații și calcule cu privire la cine va avea sarcina de a conduce cel mai dificil portofoliu din Guvern. În cele din urmă, a fost ales Tudorel Toader, fost judecător al Curții Constituționale a României, între 2006 și 2016. Potrivit CV-ului său, înainte de a ajunge la Curtea Constituţională, Tudorel Toader a profesat ca avocat. Toader este şi coordonator de doctorate, printre lucrările îndrumate de acesta numărându-se şi cea a fostului lider PNL Alina Gorghiu. Reputat jurist și apreciat în mediul academic, Tudorel Toader a fost ales recent rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi. De asemenea, acesta a făcut parte din comisia de doctorat a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, susţinută pe 16 decembrie 2011, la Timişoara. Toader mai este cunoscut și pentru faptul că a votat pentru validarea referendumului din 29 iulie 2012 privind demiterea fostului președinte Traian Băsescu. Tudorel Toader a fost unul dintre cei trei judecători ai CCR care au votat pentru validarea rezultatului referendumului.12