„Micul diavol mustăcios“, companionul perfect pentru orice familie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Micul diavol mustăcios“, companionul perfect pentru orice familie

Lifestyle 20 Noiembrie 2016 / 14:32 1006 accesări

Câinele din rasa Affenpinscher este un companion mic, fermecător, în general liniștit, dar poate fi și scânteietor, încăpățânat atunci când este provocat. Francezii spun că este "un mic diavol mustăcios". Originile rasei Affenpinscher sunt considerate ca fiind în Germania. În anul 1900, cele mai multe reproduceri ale rasei au avut loc în Bavaria și Saxonia. Rasa și-a atins popularitatea chiar înainte de Primul Război Mondial, dar numărul exemplarelor a scăzut în timpul războiului. Acești câini au devenit din nou populari începând cu anul 1920 până la Al Doilea Război Mondial. "American Kennel Club" a recunoscut rasa Affenpinscher în 1936.

Această rasă mai este numită și "terrierul maimuță" datorită structurii neobișnuite a feței, dată de ochii mari și negri, de proeminența maxilarului inferior, dar și datorită expresiei acesteia și curiozității specifice acestor câini.

Câinii din această rasă sunt mici de statură. Au pieptul lat și capul rotund, iar botul scurt, puțin turtit și foarte păros. Ochii sunt negri, rotunzi și ies în evidență în comparație cu structura feței. Gâtul este scurt și arcuit, iar urechile sunt îndoite și mici. În anumite țări s-a interzis tăierea cozii, dar mulți crescători profesioniști încă practică această tradiție. Măsoară între 25 și 38 cm și ajung să cântărească între 3 și 3,36 kg, potrivit site-ului animalutul.ro.

Au blana densă, aspră și aparent mereu încâlcită, în culori precum: negru, gri, argintiu, negru și cafeniu sau brun roșcat. Primul strat de blană este ușor cârlionțat. Blana mai lungă în jurul capului și umerilor dă impresia unei pelerine. Rasa Affenpinscher are personalitatea unui terrier. Se înțelege bine cu alți câini și alte animale, mai ales dacă au crescut împreună. Din cauza moștenirii lor ca vânători de rozătoare, acești câini de obicei nu sunt compatibili cu animale de companie mici, în special rozătoare, potrivit site-ului hillspet.com.

Sunt câini îndrăzneți, încăpățânați și curioși, dar, în același timp, adoră să se joace și să facă giumbușlucuri. Încrezători în forțele proprii, iau în serios datoria de a proteja casa, familia și teritoriul și nu vor ceda nici măcar în fața unor câini de talie mare.

Chiar dacă par inofensivi și liniștiți, câinii din această rasă au nevoie de foarte multă răbdare și îngrijire. Nu trebuie lăsați nedresați sau singuri în casă pentru multă vreme. Socializarea frecventă cu alți oameni și animale este o necesitate pentru ca aceștia să crească și să devină adulți echilibrați. Devin autoritari mai ales dacă stăpânul nu le va impune reguli și restricții. Adoră să petreacă timpul cu familia și au nevoie de atenție din partea stăpânului principal. Stăpânii trebuie să îi arate mereu cine e șeful în casă, să nu lase garda jos.

Învață foarte repede comenzi și adoră să facă ceva. Unii câini Affenpinscher nu pot locui în apartament, având nevoie să alerge în curte pentru a-și consuma energia. Nu sunt recomandați pentru familiile care au copii mici întrucât nu suportă gălăgia mare sau țipetele copiilor. Uneori se panichează atunci când au în preajmă un copil sau o persoană foarte agitată și au nevoie de un timp pentru a se calma.

E un câine ideal pentru familiile care sunt active. În momentul în care mediul în care trăiește nu-i este favorabil, câinele devine apatic și agresiv.

Deși sunt câini de talie mică, nu au probleme mari de sănătate. Cu toate acestea, sunt predispuși la fracturi sau entorse. Asemenea altor rase cu botul turtit, câinii Affenpinscher pot avea probleme cu sistemul respirator pe timp de vară.

Deși adoră să stea în natură, nu rezistă la frig. Sunt foarte sensibili la temperaturile extreme, ceea ce înseamnă că iarna trebuie protejați de frig și vara în perioade de caniculă. De asemenea, trebuie periați aproximativ de două ori pe săptămână. Câinii care trăiesc în apartament trebuie scoși în fiecare zi afară. Blana nu trebuie niciodată tăiată prea scurt. Părul din colțul ochilor trebuie tăiat periodic, în felul acesta sunt înlăturate riscurile unor iritații sau infecții. De obicei năpârlesc foarte puțin.

Femelele dau naștere la unul - trei pui în medie, iar speranța de viață a acestora este între 12 și 14 ani.

Taguri articol


12