Mii de profesori români au emigrat! Ce țări au preferat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mii de profesori români au emigrat! Ce țări au preferat

Educație 30 Octombrie 2018 / 15:13 798 accesări

Țara rămâne fără dascăli! Peste 6.500 de profesori români au plecat să muncească în străinătate, în ultimii 20 de ani, conform unui raport recent al Comisiei Europene. Dăscălii au cerut și recunoașterea profesiei pentru a putea preda la catedră în alte state, iar țara care a adoptat jumătate dintre profesorii plecați este Marea Britanie, notează portalinvatamant.ro. În cazul învățătorilor, dintre cei 500 care au plecat, peste 200 sunt în Norvegia și Danemarca. Suedia a atras, în schimb, cei mai mulți educatori plecați din România.

Raportul Comisiei Europene arată că 6.575 de dascăli români au cerut recunoașterea profesiei peste hotare. Cei mai mulți sunt profesori din gimnaziu și liceu, peste 5.700. Peste jumătate dintre aceștia au emigrat în Marea Britanie. Mai mult de o mie au plecat în Italia, iar aproape 700, în Germania. Țările care i-au atras sunt cele nordice, recunoscute dealtfel pentru sistemul performant de învățământ. Din cei 500 de învățători care au plecat, 124 au cerut să își exercite profesia în Norvegia.

Potrivit documentului, și educatorii au plecat, aproximativ 300 echivalându-și cunoștințele pedagogice în altă țara. Dintre aceștia, 66 au ales Suedia. „Challenging, că peste tot, dar nu pot să compar cu România. Cei care aleg profesia asta sunt îndrăgostiți de materiile lor și le place să vina în contact cu cei tineri, să dea cunoștințele mai departe și să știe că ceva a plecat mai departe și contribuie la societate. În principiu, asta este ideea profesorilor de aici. Nimeni nu are pedagogic sau pedagogie și didactică. Când începi ca profesor, totul se face la școală, te duci la un curs special care durează un an. În timp ce predai sunt alți profesori care te ajută și care te coordonează, apoi este alt profesor care vine din afară, de la alt liceu care, să zic, te controlează și vine cu idei, cu input, ce ai putea face mai bine. Nu ești valorificat sau nu se pune preț pe câtă muncă și materie știi, ci ei te supraveghează și te ajută să devii mai bun din punct de vedere pedagogic și didactic“, spune Diana Popescu, profesor în Danemarca, conform digi24.ro.

Raportul Comisiei Europene arată că pe locul întâi în topul solicitărilor de exercitare a profesiei peste hotare se află cadrele medicale, profesorii, medicii stomatologi, electricienii, farmaciștii și medicii veterinari.

Taguri articol


12