Miliarde de lei injectaţi în economie și miliarde de lei încasaţi de bugetul de stat, de la bonurile de masă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Impactul tichetelor de masă în 2017:

Miliarde de lei injectaţi în economie și miliarde de lei încasaţi de bugetul de stat, de la bonurile de masă

Economie 09 Martie 2018 / 16:41 821 accesări

În 2016, sistemul tichetelor de masă a injectat în economie 5,7 miliarde de lei (volum de emitere), generând 104.440 locuri de muncă şi un consum total de 8,4 miliarde de lei, care include şi consumul generat de aceste locuri de muncă. Încasările bugetare au fost de 2,3 miliarde de lei (TVA – 784,4 milioane de lei, contribuții sociale – 396,4 milioane de lei, impozit pe salariu – 1 miliard de lei, impozit pe profit – 111,6 milioane lei), cu un sold pozitiv pentru bugetul public de 133 de milioane de lei, arată un studiu al Academiei Române. Pe baza acestui studiu, ECONOMICA.NET a încercat să calculeze care a fost impactul tichetelor de masă în România în 2017, pentru care nu există, deocamdată, date oficiale.

Tichete

În ultimele luni a existat o adevărată dezbatere în spațiul public în legătură cu tichetele de masă, declanșată de unele prevederi din legea salarizării în sectorul public și alimentată de ritmul amețitor al schimbărilor fiscale din ultima perioadă. După cum se știe, conform legii salarizării personalului plătit din fonduri publice adoptată vara trecută, bugetarii nu vor mai putea primi tichete de masă cu începere de la 1 ianuarie 2018, acestea urmând a fi înlocuite în cazul lor cu indemnizații de hrană acordate în bani cu începere de la 1 decembrie 2018.

Pentru angajații din mediul privat, lucrurile rămân neschimbate, aceștia putând în continuare beneficia de tichete de masă, acolo unde angajatorii decid să acorde acest beneficiu extra-salarial. Mai mult, în contextul mutării contribuțiilor sociale în sarcina angajatului, angajatorii care doresc să crească salariul brut al salariaților proporțional cu contribuțiile transferate ar putea fi încă și mai interesați să acorde tichete de masă, care comportă facilități fiscale, pentru a crește astfel venitul angajatului fără a crește costurile firmei cu salariile.

Studiul Academiei adaugă o dimensiune nouă acestei dezbateri: impactul economic și bugetar semnificativ al tichetelor de masă.

Ce sunt tichetele de masă?

Tichetele sau bonurile de masă reprezintă, potrivit Legii 142/1998, "o alocaţie individuală de hrană" pe care firmele o pot acorda angajaţilor (atenţie, doar celor cu contracte de muncă) pentru fiecare zi lucrată pe parcursul unei luni calendaristice.

Tichetele de masă sunt deductibile la calculul impozitului pe profit şi scutite de contribuţiile patronale şi salariale. Acestea se impozitează cu impozitul pe venit, de 10%, conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.

Ce spune studiul Academiei Române?

Fiecare leu acordat salariaţilor prin tichete de masă aduce încasări bugetare de 40 de bani, reiese dintr-un studiu realizat de Centrul de Cercetări Financiare și Monetare „Victor Slăvescu" al Academiei Române, la comanda Asociaţiei Profesionale a Emitenţilor de Tichete. Mai mult, la fiecare 25 de noi beneficiari ai tichetelor de masă se creează un loc de muncă în sectorul agroalimentar, retail sau horeca, reiese din studiul Academiei Române.12