Ministerul Afacerilor Interne a mobilizat pentru ziua alegerilor peste 42 de mii de angajați

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ministerul Afacerilor Interne a mobilizat pentru ziua alegerilor peste 42 de mii de angajați

Eveniment 09 Iunie 2024 / 07:37 476 accesări

Ministerul Afacerilor Interne a mobilizat, pentru ziua alegerilor locale şi europarlamentare, aproximativ 42.800 de angajaţi, la nivelul întregii ţări pentru a menţine ordinea şi siguranţa publică şi pentru a asigura măsurile de protecţie a secţiilor de vot.

Purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, a anunţat sâmbătă că vor fi pregătite şi echipe pentru intervenţia rapidă şi cercetarea incidentelor electorale.

Suplimentar, vor fi instituite dispozitive de ordine publică pentru prevenirea unor evenimente negative pe fondul aglomerărilor de persoane.

De asemenea, la nivel naţional se va organiza o acţiune pentru verificarea modului de realizare a transportului de persoane în care vor fi implicaţi peste 1.600 de poliţişti cu aproximativ 850 de mijloace tehnice, beneficiind inclusiv de sprijinul aerian al aeronavelor IGAv.

Pentru a veni în sprijinul alegătorilor care doresc să voteze, dar nu au documente de identitate valabile, Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor şi serviciile judeţene vor avea program de lucru. Astfel, Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor are program cu publicul duminică până la ora 22,00.

Sâmbătă a fost activat, la sediul MAI, Centrul Operaţional de Comandă cu rol de coordonare şi monitorizare a tuturor misiunilor care se desfăşoară cu ocazia alegerilor, iar de la Bucureşti au fost trimişi în teritoriu ofiţeri cu funcţii de conducere şi cu experienţă în activitatea de coordonare, sprijin şi îndrumare.

"La nivelul Ministerului Afacerilor Interne, chiar în clădirea în care ne aflăm, a fost activat, începând din această dimineaţă de la ora 07,00, Centrul Operaţional de Comandă cu rol de coordonare şi monitorizare a tuturor misiunilor din aceste zile. Comandamente operaţionale similare au fost activate în toate judeţele şi în Capitală. De asemenea, în fiecare judeţ au fost trimişi de la Bucureşti, ofiţeri cu funcţii de conducere şi cu experienţă în activitatea de coordonare, sprijin şi îndrumare", a anunţat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

Ea a precizat că, de la debutul campaniei electorale, au fost semnalate 1.250 de incidente sau fapte ilegale în context electoral, cu o medie de aproximativ 43 evenimente pe zi.

"Astfel, au fost sesizate 173 de incidente sau fapte interzise în context electoral, dintre care 34 nu s-au confirmat, iar 33 sunt în curs de verificare.

Au fost aplicate 70 de sancțiuni contravenționale, respectiv 53 de avertismente și 17 amenzi în valoare de 21.300 de lei. De asemenea, s-au întocmit dosare penale cu privire la 31 de posibile infracțiuni.

Din punct de vedere a frecvenței faptelor sesizate, aproximativ 73 la sută au vizat continuarea acțiunilor de promovare electorală după încheierea campaniei electorale, inclusiv prin publicarea de materiale cu mesaj electoral pe rețele de socializare, iar 13 la sută s-au referit la posibile infracțiuni de corupere a alegătorilor.

În cazul sesizărilor privind continuarea campaniei electorale, acolo unde în urma verificărilor, s-a constatat că cele sesizate se confirmă, s-au aplicat imediat sancțiuni conform prevederilor legale.", a declarat Dajbog.
Ştiri recomandate

12