Ministrul Justiției: 5% dintre deţinuţii eliberaţi în baza recursului compensatoriu au recidivat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ministrul Justiției: 5% dintre deţinuţii eliberaţi în baza recursului compensatoriu au recidivat
Justiție 14 Martie 2019 / 16:42 261 accesări 2 comentarii

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, afirmă că, în opinia sa, scăderea populaţiei din penitenciare nu se datorează atât adoptării legii recursului compensatoriu, cât schimbării Codului Penal, în 2014, cu o "politică penală cu puternice accente preventive, pe reeducare şi reintegrare socială a celor care au comis infracţiuni". El adaugă că aproximativ 5 la sută din cei eliberaţi în baza recursului compensatoriu au recidivat. "Subliniez acest aspect pentru că în spaţiul public au apărut accente neadecvate în sensul că beneficiarii Legii recurusului compensatoriu au revenit în majoritatea lor în penitenciare", mai spune el. "Trendul populaţiei penitenciar mi s-a spus că este în scădere, dar în opinia şi convingerea mea nu se datorează atât faptului că s-a adoptat legea privind recursul compensatoriu. Eu cred că se datorează în primul rând modului în care legiuitorul penal şi-a schimbat politica penală de prevenire şi combatere a fenomenului infracţional, şi anume trecerii de la Codul penal din '68, cu multele modificări, până în februarie 2014 unde era o politică penală preponderent represivă, cu pedepse mari. Noul Cod Penal din februarie 2014 a adoptat o politică penală cu puternice accente preventive, pe reeducare şi reintegrare socială a celor care au comis infracţiuni", a declarat Tudorel Toader la bilanţul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), conform News.ro. Tudorel Toader a afirmat că "apreciază" că, dintre cei care au beneficiat de liberarea în baza recursului compensatoriu, cei mai mulţi au trecut "prin filtrul instanţei de judecată, prin liberare condiţionată" şi doar o mică parte au beneficiat prin împlinirea termenului, fiind considerate şase zile executate la fiecare 30 de detenţie.

Ministrul Justiţiei a mai spus, invocând datele prezentate de conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, că 5,02 la sută dintre cei liberaţi în baza recursului compensatoriu au recidivat.

"Subliniez acest aspect pentru că în spaţiul public au apărut accente neadecvate în sensul că beneficiarii Legii recurusului compensatoriu au revenit în majoritatea lor în penitenciare, au recidivat", a spus Tudorel Toader.

Loading...

2 comentarii

Radu P. 14:18:11 / 15 Martie 2019
De fapt

Au fost eliberati pana pe 10 martie 2019 un numar de 16 758 de condamnati . Prin recurs compensatoriu si inainte de termen conform noilor reguli . Din acest numar , pana la aceeasi data , s-au reintors in penitenciare 9784 , pentru furturi , talharii , violuri , pedofilie , conducere fara drept a unui mijlc de transport , incalcare de proprietate , violare de domiciliu s.a. Asta inseamna 60% din numarul total de puscariasi ...

5; La sută cat a plagiat și Coveshi 13:38:57 / 31 Martie 2019
Sa spus că e un procent prea mic.

Așa că Coveshi , a scăpat basma curată...5 la sută.

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Pagina a fost generata in 0.1951 secunde