Moşii de vară, Sf. Treime şi alte celebrări religioase în perioada 1 - 5 iunie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Moşii de vară, Sf. Treime şi alte celebrări religioase în perioada 1 - 5 iunie

Religie 31 Mai 2017 / 17:55 3330 accesări

PARASTAS PENTRU PĂRINTELE IUSTIN PÂRVU Joi, 1 iunie, în calendarul ortodox este cinstit Sf. Iustin Martirul și Filosoful, prilej cu care Mănăstirea „Sfinților Români” - Poarta Albă-Galeșu își va sărbători cel de-al doilea hram. Astfel, de la ora 8.00, IPS Teodosie va săvârși Sfânta Liturghie. La final, Arhiepiscopul Tomisului va oficia o slujbă de parastas pentru părintele Arhimandrit Iustin Pârvu, unul din miile de deținuți politici care au trecut prin colonia de la Galeșu, locul pe care există actuala mănăstire.

MOȘII DE VARĂ Sâmbătă, 3 iunie, în Biserica Ortodoxă sunt Moșii de vară. Începând cu ora 7.30, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie și slujba de pomenire de obște a celor adormiți la biserica „Sfânta Treime” din localitatea Culmea Nord (zona Nazarcea). În ajunul praznicului Pogorârii Duhului Sfânt, Biserica Ortodoxă a statornicit pomenirea de obște a celor adormiți, cunoscută drept Moșii de vară. Biserica se roagă pentru cei răposați ca și aceștia să se bucure de darurile Duhului Sfânt a cărui Pogorâre este prăznuită la 50 de zile de la Înviere. Practica pomenirii în această sâmbătă este veche, fiind generalizată în secolul al VIII-lea.

POGORÂREA SFÂNTULUI DUH SAU DUMINICA CINCIZECIMII Duminică, 4 iunie, Biserica Ortodoxă prăznuiește Pogorârea Sfântului Duh. Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, de la ora 7.30 va oficia slujba de resfințire a demisolului bisericii „Sfinții Patru Martiri” din Constanța (str. Unirii, Faleză Nord), urmată de Sfânta Liturghie. Apoi, de la ora 12.00, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, ierarhul Tomisului va oficia slujba Vecerniei și va citi rugăciunea de binecuvântare a frunzelor de nuc, ce simbolizează „limbile de foc” ale Duhului Sfânt, pogorâte peste Apostoli.

Duminica Cincizecimii, numită în popor şi Duminica Rusaliilor, este sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh peste Sfinţii Apostoli. Conform Noului Testament, cartea Faptele Apostolilor, cap. II, aceștia stăruiau în rugăciune în Ierusalim când s-a făcut un vuiet mare, iar deasupra lor S-a pogorât Duhul Sfânt în formă de limbi de foc. Pe moment s-a iscat confuzie căci nimeni nu înțelegea ce s-a întâmplat. Apostolii au început a grăi în toate limbile pământului, dobândind putere şi înţelepciune duhovnicească. Sf. Apostol Petru, cel mai în vârstă, a ţinut prima predică oamenilor adunaţi în Ierusalim pentru o mare sărbătoare iudaică. Aceștia au crezut și au primit Botezul, fiind „ca la trei mii de suflete” (Faptele Apostolilor II, 41). Astfel, sărbătoarea marchează întemeierea Bisericii creștine. Pogorârea Sfântului Duh este prăznuită încă de pe vremea Sfinţilor Apostoli, aşa cum amintesc: Sfântul Apostol Pavel, Sfântul Apostol Luca, Sf. Irineu, Sf. Epifanie și scriitorii bisericești, Tertulian și Origen.

LUNI, 5 IUNIE, SFÂNTA TREIME Biserica Ortodoxă prăznuiește Sfânta Treime. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, IPS Teodosie va face parte din soborul de arhierei condus de Preafericitul Părinte Neofit, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare, care va oficia Sfânta Liturghie la biserica românească „Sfânta Treime” din Sofia, Bulgaria.

Acțiune socială a Arhiepiscopiei Tomisului

Joi, 1 iunie, de Ziua Internațională a Copilului, aproximativ 340 de copii vor avea parte de o surpriză. De la ora 10.00, la terasa „Briza” din Mamaia (zona Butoaie), copiii vor participa la un program dedicat lor și vor primi cadouri. Cei mici vor fi binecuvântați de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Copiii se află în evidența serviciilor sociale ale unor parohii din județul Constanța (parohia „Cuv. Paraschiva”, Cumpăna, parohia „Sf. Ilie” Constanța, parohia „Sf. Apostoli Petru și Pavel”, Medgidia, și parohia „Buna Vestire”, Năvodari), precum și de la Asociația „Împreună pentru viitor”, Constanța. Acțiunea este organizată de către Arhiepiscopia Tomisului împreună cu Primăria Constanța, Restaurantul „Dorna”, Terasa „Briza - Pub & Beach”, Autoservirea „Siret”, Trans Evren, Selgros, Cofetăria „Dumy” și Club „Amicii”.12