MOȚIUNEA DE CENZURĂ A TRECUT! Grindeanu, trimis acasă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

MOȚIUNEA DE CENZURĂ A TRECUT! Grindeanu, trimis acasă!

Politică 21 Iunie 2017 / 13:32 4705 accesări

Votul s-a încheiat în jurul orei 13.30. Potrivit datelor oficiale, 241 de parlamentari au votat pentru moțiunea de cenzură. În urma acestui vot, premierul Sorin Grindeanu este demis și vor începe procedurile constituționale pentru formarea noului Guvern. În sală, la dezbaterea moţiunii, au fost prezenţi 385 de parlamentari. În total, au votat 248 de parlamentari. Pentru ca moțiunea să treacă, era nevoie de minim 233 de voturi.

CINE VA FI NOUL PREMIER

Cu o zi înainte de votul din Parlament, liderul PSD, Liviu Dragnea, s-a întâlnit cu o serie de apropiați din partid pentru a compune o listă cu numele viitorilor membri ai Guvernului, notează evz.ro. Lista este compusă dintr-o serie de miniștri care au performat pe parcursul guvernării Grindeanu. Astfel, Sevil Shhaideh, Carmen Dan, Lia Olguța Vasilescu, Mihai Tudose și Rovana Plumb își vor păstra portofoliile. De asemenea, Ministerul Justiției ar urma să rămână sub controlul lui Tudorel Toader. ALDE ar urma să-și păstreze portofoliile actuale. Surprizele încep să apară la Finanțe, Apărare și chiar în fruntea Guvernului. Conform unor surse interne din partid, Liviu Dragnea ar urma să-l propună premier pe prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, notează sursa citată. Pe de altă parte, Dragnea are pregătită o listă cu opt nume pe care o va prezenta Comitetului Executiv Naţional al PSD, organ de conducere care va alege viitorul premier. Surse din PSD, citate de stiripesurse.ro, susţin că lista lui Dragnea arată în felul următor: Florin Georgescu - prim-viceguvernator al BNR, fost ministru de Finanţe în Guvernul Ponta 1, Sorin Ducaru - reprezentant al României la NATO, asistent al secretarului general, fost ambasador la ONU şi în SUA, Simona Miculescu - prima femeie din istoria diplomației române căreia i s-a conferit rangul diplomatic de ambasador, reprezentant al României la ONU, Eugen Teodorovici - fost ministru al Fondurilor Europene şi, ulterior, al Finanţelor Publice în Guvernul Ponta, Mariana Gheorghe - manager general al OMV Petrom, Nicolae Istudor - rector al Academiei de Studii Economice din Bucureşti, Viorica Dăncilă - europarlamentar PSD, preşedintele Organizaţiei de Femei a PSD, și Sorin Moisă - europarlamentar PSD, fost asistent al comisarului european Dacian Cioloş.

REACȚIA ADMINISTRAȚIEI PREZIDENȚIALE DUPĂ CE MOȚIUNEA A TRECUT

Purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi, a declarat la Antena 3 că „președintele României a fost informat și a luat act de rezultatul votului din Parlament. Președintele va convoca partidele parlamentare pentru ziua de luni, 26 iunie, în vederea formării unui nou guvern, conform legii.”

Citește și:

Ziua în care se decide soarta României! Va fi dat jos premierul Grindeanu?

A început votul pentru moțiunea de cenzură

Lista lui Dragnea. Câți candidați sunt pentru postul de premier!12