NASA - în căutarea Voyager 2

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

NASA - în căutarea Voyager 2

Ştiință 01 August 2023 / 14:45 3368 accesări
nasa.gov

nasa.gov

NASA ascultă orice semnal care ar putea veni de la Voyager 2, după ce a pierdut contactul cu sonda spaţială, aflată la miliarde de kilometri distanţă, întrucât controlorii de zbor au trimis o comandă greşită, relatează Associated Press.

Contactul cu Voyager 2 a fost pierdut după ce controlorii de zbor au trimis din greşeală o comandă eronată în urmă cu mai bine de o săptămână. Această comandă a înclinat antena sondei în afara Pământului. Antena sondei s-a deplasat cu doar 2%, dar a fost suficient pentru a întrerupe comunicaţiile. NASA a declarat luni că antena sa uriaşă din Canberra, Australia, este în căutarea oricăror semnale rătăcite de la Voyager 2, care se află la peste 19 miliarde de km distanţă. Este nevoie de mai mult de 18 ore pentru ca un semnal să ajungă pe Pământ de la o distanţă atât de mare.

În următoarea săptămână, antena de la Canberra – parte a reţelei Deep Space Network a NASA – va „bombarda”, de asemenea, vecinătatea lui Voyager 2 cu comanda corectă, în speranţa că aceasta îşi va atinge ţinta, potrivit Jet Propulsion Laboratory al NASA, care gestionează misiunile Voyager.

În caz de nereuşită, NASA va trebui să aştepte până în octombrie pentru o resetare automată a sondei, care ar trebui să restabilească comunicarea, potrivit oficialilor.

Voyager 2 a fost lansată din Florida în 1977 pentru a studia sistemul solar, precum şi planetele Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun şi a fost trimisă cu doar câteva săptămâni înaintea sondei sale gemene, Voyager 1. A intrat în spaţiul interstelar în 2018, după ce a descoperit o serie de sateliţi noi ai lui Uranus şi unul al lui Jupiter. Voyager 1 se află acum la o distanţă de aproape 24 de miliarde de kilometri, ceea ce o face cea mai îndepărtată sondă spaţială a omenirii şi este încă în contact cu Pamantul



12