NATO condamnă un tratat ONU de interzicere a armelor atomic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

NATO condamnă un tratat ONU de interzicere a armelor atomic

Externe 20 Septembrie 2017 / 19:16 736 accesări

Aproape 50 de țări, în frunte cu Brazilia, au lansat miercuri procedurile pentru semnarea unui tratat care interzice arma atomică, demersul având semnificație simbolică din cauza boicotării textului de către marile puteri nucleare, relatează AFP. Tratatul, elaborat în urmă cu câteva luni, a fost adoptat în iulie de 122 de țări și va intra în vigoare de îndată ce va fi ratificat de către 50 de țări. NATO, din care fac parte numeroase puteri nucleare, a deplâns adoptarea la Națiunile Unite a unui tratat care interzice armele atomice, apreciind că acest text 'ignoră' complexitatea amenințărilor care apasă asupra securității mondiale. Tratatul a fost votat la 7 iulie la New York, cu 122 de voturi pentru. Singurul stat membru al NATO care a participat la aceste negocieri a fost Olanda, ce are pe teritoriul ei arme nucleare americane și unde parlamentul a cerut să fie trimisă o delegație la aceste tratative. Însă la final Olanda a votat împotrivă. Tratatul ''ignoră realitățile mediului de securitate internațional, din ce în ce mai complex'', apreciază cele 29 de state membre ale NATO, potrivit unui comunicat difuzat miercuri.

''Încercarea de a interzice armele nucleare printr-un tratat care nu va angaja niciun stat care deține efectiv astfel de arme nu va fi eficientă, nu va reduce arsenalele nucleare, nu va întări securitatea niciunui stat și nu va contribui la pace și stabilitate în lume'', a avertizat NATO. Alianța se teme ''de diviziuni și divergențe într-un moment în care o abordare unificată a proliferării și a amenințărilor la adresa securității este mai necesară ca oricând''.

Pentru susținătorii textului, între care Austria, Brazilia, Mexic, Africa de Sud și Noua Zeelandă, tratatul reprezintă un pas istoric. Dar statele care dețin arma atomică au boicotat negocierile, apreciind că tratatul nu va va avea niciun impact asupra reducerii stocului mondial actual de aproape 15.000 de focoase nucleare.

Cele 29 de țări membre NATO refuză ''să susțină'' textul și resping ''argumentele'' potrivit cărora acesta ar crea noi ''obligații juridice'' în dreptul internațional.

Alianța nord-atlantică consideră de asemenea că tratatul ''riscă să slăbească'' Tratatul de Neproliferare Nucleară (TNP) din 1968, în virtutea căruia statele sunt responsabile de reducerea stocurilor pe care le dețin.

NATO reamintește că statele sale membre ''au redus radical numărul de arme nucleare desfășurate în Europa'' după încheierea Războiului Rece. ''Obiectivul fundamental'' al capacității sale nucleare ''este păstrarea păcii, prevenirea acțiunilor coercitive și descurajarea oricărei agresiuni'', a dat asigurări Alianța.

''Atât timp cât există arme nucleare, NATO va rămâne o alianță nucleară'', a mai indicat organizația nord-atlantică, credincioasă strategiei sale bazate pe ''disuasiune''.

Taguri articol


12