NATO va lua măsuri suplimentare pentru a crește ajutorul acordat Turciei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

NATO va lua măsuri suplimentare pentru a crește ajutorul acordat Turciei

Externe 01 Decembrie 2015 / 19:04 590 accesări

NATO, care a luat deja măsuri de susținere a Turciei pe fondul conflictelor de la frontierele sale, va crește în continuare ajutorul pe care îl acordă aliatului său turc, a anunțat, marți, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, la reuniunea ministerială a șefilor diplomațiilor din țările NATO, ce se desfășoară la Bruxelles. Liderul NATO a subliniat totodată că Alianța a decis în urmă cu câțiva ani să acorde un ajutor suplimentar Turciei, care este membră NATO din 1952 și care are graniță cu Siria și cu Irakul. Stoltenberg a dat asigurări că această decizie nu are legătură cu incidentul de săptămâna trecută, când un avion de vânătoare turc a doborât un bombardier rus care, potrivit autorităților de la Ankara, intrase în spațiul aerian al Turciei.

Aliații au decis să întărească apărarea antiaeriană turcă odată cu desfășurarea în 2012 a bateriilor antirachetă Patriot de-a lungul frontierei cu Siria. Dar SUA și Germania și-au retras fiecare sistemele, în decursul lunilor trecute. O singură baterie de rachete, desfășurată de Spania, mai este încă în funcțiune la Adana, în zona de sud a Turciei. ”În ultimii ani am crescut capacitățile de apărare aeriană a Turciei”, a explicat Stoltenberg. În afara sistemelor Patriot, SUA au desfășurat și avioane de luptă la baza de la Incirlik, iar Marea Britanie a anunțat că și ea va desfășura, în Turcia, aparate de zbor. De asemenea, Germania și Danemarca au trimis nave militare în estul Mării Mediterane. Din cauza instabilității în zonă, generată de intervenția armată aeriană a Rusiei în Siria, în susținerea regimului lui Bashar al-Assad, NATO are în prezent circa 12 nave militare în Mediterană. ”Toate acestea sunt măsuri pertinente având în vedere situația din regiune, marcată de o creștere a extremismului violent”, a spus secretarul general al NATO. ”Vom discuta despre modalitatea în care putem continua să susținem Turcia și să furnizăm diferite tipuri de măsuri de siguranță. Mă aștept ca ceilalți aliați să-și asume suficiente angajamente, mă aștept la noi decizii în săptămânile care vor urma”, a punctat Stoltenberg.

NATO ar putea, de exemplu, să trimită, în Turcia, avioanele de supraveghere Awacs, care s-au dovedit foarte eficiente în cazul crizei ucrainene, pentru a face o evaluare a situației din teren. ”Acestea permit accesul la informații detaliate și radarele pot foarte bine să vadă și dincolo de teritoriul turc”, a precizat un responsabil NATO, sub protecția anonimatului.

Taguri articol
NATOTurciaRusiaSUA


12