Noi tehnologii în medicină

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Noi tehnologii în medicină

Sănătate 03 Iulie 2016 / 18:46 489 accesări

Un medic din Boston a creat un lipici chirurgical ce ar putea combate până și leziunile cardiace ale nou-născuților. Compania pentru care lucrează medicul a primit 9 milioane de euro pentru prelucrarea adezivului. Chirurgia a fost bazată pe sutură timp de secole și, deși a avansat cu mult de la ace de os și fir de mătase, procesul încă dăunează organismului uman. ”Suturile sunt consumatoare de timp, țesutul dăunează și sunt o provocare, din punct de vedere tehnic”, spune Maria Pereira, director de cercetare la sediul Gecko Biomedical de la Paris, ale cărei alternative ar putea înlocui clasicele copci. Maria Pereira a creat un lipici chirurgical ce poate repara până și leziunile de pe inimă. Adezivul este vâscos și biodegradabil și este întărit cu ajutorul luminii unor LED-uri. Spre deosebire de alte adezive care pot fi spălate cu apă, acesta poate fi plasat în medii umede, cum ar fi inima, situație în care acesta funcționează atât ca un material de etanșare, cât și ca o schelă pe care să crească țesutul.

Medicii de la Spitalul de Copii din Boston au abordat această problemă în cadrul Diviziei de științe medicale și Tehnologie: cum să opereze inima unui copil nou-născut fără suturi? Inima unui nou-născut este la fel de mare ca pumnul. Astfel de operații sunt extrem de delicate. Pereira s-a inspirat din natură. "Înțelegerea principiilor de bază ale modului de lucru este foarte importantă în dezvoltarea de noi tehnologii", spune ea.

Un grup de oameni de știință și antreprenori a fondat Gecko Biomedical în 2012 și a angajat-o pe Pereira în calitate de șef de cercetare. Primul său produs fabricat din adeziv, GB02, acționează ca adjuvant la suturi în chirurgia de reconstrucție vasculară și va intra în studiile clinice în această primăvară, cu scopul de a asigura aprobarea de reglementare, în prima jumătate a anului 2017. Compania, care a primit mai mult de 9 milioane € în fonduri, lucrează la GB04, care ar putea pune capăt nevoii de suturi cu totul.

”Scopul este acela de a face o intervenție chirurgicală mai simplu și să schimbăm modul în care se face”, a completat Maria Pereira.

Taguri articol


12