Noile tehnologii militare rusești, de la teste în poligon la condiții de luptă în Siria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Noile tehnologii militare rusești, de la teste în poligon la condiții de luptă în Siria

Externe 08 Octombrie 2015 / 13:40 1234 accesări

Ministerul rus al Apărării a publicat, miercuri, o înregistrare video arătând prima utilizare în luptă a rachetelor sale de croazieră Kalibr, concurente ale Tomahawk-urilor americane. Patru nave de război rusești au tras miercuri 26 de rachete cu înaltă precizie Kalibr-NK împotriva unor obiective ale grupului terorist Statul Islamic (SI) în Siria, a anunțat ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu. Rachetele au lovit în special uzine în care se produceau obuze și explozibili, posturi de comandă, depozite de muniții, de combustibil și de arme, precum și tabere de antrenament ale teroriștilor.

Misiunea a fost îndeplinită de fregata „Daghestan“ și de corvetele lansatoare de rachete „Grad Sviajsk“, „Uglici“ și „Veliki Ustiug“. Fregata „Daghestan“, prima navă rusească dotată cu rachete Kalibr-NK, a fost și prima care le-a lansat împotriva teroriștilor din SI. Potrivit unui responsabil al industriei rusești a apărării, ”este prima utilizare a acestor rachete în condiții de luptă reală. Tirurile precedente cu rachete Kalibr au avut loc în cadrul exercițiilor și tirurilor de antrenament. Rachetele Kalibr seamănă îndeaproape cu rachetele de croazieră ambarcate americane Tomahawk. Dar sistemul rusesc este mai recent, el cuprinde rachete mai variate, inclusiv supersonice, antinavale și altele. Rachetele rusești au, între altele, o rază de acțiune mai mare”. Racheta de croazieră cu înaltă precizie Kalibr-NK este destinată navelor de suprafață. Potrivit experților militari, ea are o rază de acțiune de cel puțin 2.600 km pentru ținte terestre și de 350 km pentru ținte navale. Rachetele de tip Kalibr (cod NATO: SS-N-27 Sizzler) au, între altele, o versiune pentru submarine, Kalibr-PL, cu care este dotat submarinul nuclear „K-560 Severodvinsk“.

Forțele aeriene rusești efectuează, din 30 septembrie, atacuri asupra obiectivelor SI în Siria la cererea președintelui Bashar al-Assad. Grupul aerian cuprinde 50 de avioane, între care Su-24M, Su-25 și noile Su-34 polivalente.

Citește și:

Acuzații de la Kremlin: Coaliţia condusă de SUA atacă nu numai obiective teroriste?!

”UE trebuie să intervină în Siria, altfel există riscul unui război total”

SUA nu vor coopera cu Rusia în Siria

Statul Islamic nu poate fi învins fără o cooperare între Rusia și SUA

Armata rusă a lansat rachete spre Siria din Marea Caspică

Taguri articol


12