Nu au respectat Legea antifumat și sunt buni de plată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Amenzi în valoare totală de 60.000 de lei

Nu au respectat Legea antifumat și sunt buni de plată

Administrație 27 Februarie 2017 / 11:00 2575 accesări

Când părea că lumea s-a obișnuit cu prevederile Legii antifumat, care este în vigoare de aproape un an, aflăm din nou despre localuri amendate pentru nerespectarea acestui act normativ. Polițiștii locali constănțeni au acordat mai multe amenzi, de la începutul acestui an, pentru încălcarea prevederilor Legii antifumat. Printre cei sancționați se numără și persoane juridice aflate la a doua abatere.

Deși legea care interzice fumatul în spațiile publice închise e în vigoare de aproape un an, nu toată lumea o respectă. De la începutul lui 2017 și până acum, polițiștii locali din Constanța au dat zece sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 60.000 de lei. Amenzile au fost aplicate persoanelor juridice care administrează spații în care fumatul este interzis, conform Legii 15/2016 privind modificarea și completarea Legii 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor de tutun. Potrivit Poliției Locale Constanța, opt operatori economici se aflau la prima abatere, fiind amendați cu câte 5.000 de lei. Ceilalți doi agenți economici prinși pe picior greșit se aflau la a doua abatere, așa că sancțiunile, în cazul lor, au fost mai mari, de câte 10.000 de lei. Menționăm că autoritățile nu au dat publicității numele entităților depistate, pentru că legea nu permite acest lucru.

CE SANCȚIUNI RISCĂ CEI PRINȘI

Amintim că, în prezent, fumatul este interzis în orice încăpere ce are un acoperiș, plafon sau tavan și cel puțin doi pereți, indiferent din ce material sunt confecționați și dacă au caracter temporar sau permanent. În această categorie sunt incluse toate localurile (cafenele, restaurante, baruri, cluburi) care funcționează într-un spațiu închis, indiferent de suprafață și de dotări. Interdicția se aplică și în cazul teraselor acoperite și mărginite de cel puțin doi pereți. Nu sunt exceptate de la aceste prevederi nici instituțiile publice, unitățile sanitare și de învățământ, centrele de asistență socială și protecția copilului, mijloacele de transport în comun, gările și taxiurile. Fumatul este interzis inclusiv în apropierea locurilor de joacă, fie că sunt acoperite sau în aer liber. Pentru nerespectarea acestor reglementări, persoanele juridice descoperite la prima greșeală riscă sancțiuni contravenționale de 5.000 de lei. La a doua abatere, amenda crește la 10.000 de lei, existând riscul ca activitatea localului, instituției sau societății comerciale prinse pe picior greșit să fie suspendată. Dacă legea este încălcată și a treia oară, sancțiunea contravențională ajunge la 15.000 de lei, iar unitatea ar putea fi închisă. Totodată, persoanele fizice care se încăpățânează să își aprindă țigara unde nu au voie riscă sancțiuni contravenționale cuprinse între 100 și 500 de lei.12