Nu este pentru prima oară! SUA s-au retras din Consiliul pentru drepturile omului!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Şi din Acordul privind clima, UNESCO şi Acordul nuclear

Nu este pentru prima oară! SUA s-au retras din Consiliul pentru drepturile omului!

Externe 20 Iunie 2018 / 16:16 440 accesări
Preşedintele instituţiei, Vojislav Suc: „Acţiunile sale (ale CDO – n.r.) duc la rezultate semnificative pentru nenumăratele victime ale încălcărilor drepturilor omului în lume, cele pentru care acţionează Consiliul”.

Preşedintele instituţiei, Vojislav Suc: „Acţiunile sale (ale CDO – n.r.) duc la rezultate semnificative pentru nenumăratele victime ale încălcărilor drepturilor omului în lume, cele pentru care acţionează Consiliul”.

După ce SUA s-au retras din Consiliul pentru drepturile omului al ONU, menţinând acuzaţia dură că găzduieşte state care nu respectă drepturile omului, preşedintele instituţiei, Vojislav Suc, încearcă să se apere. „Activitatea Consiliului pentru drepturile omului este esenţială în contextul în care multilaterismul este pus sub semnul întrebării. În multe privinţe, Consiliul serveşte ca un sistem de atenţionare rapidă prin faptul că trage semnale de alarmă înaintea de apropierea sau înrăutăţirea unor crize”, a declarat el. Diplomatul sloven a evidenţiat că organismul ONU pe care îl conduce are diferiţi observatori şi anchetatori care oferă în permanenţă informaţii cu situaţiile actualizate din diferite locuri cu probleme. „Acţiunile sale duc la rezultate semnificative pentru nenumăratele victime ale încălcărilor drepturilor omului în lume, cele pentru care acţionează Consiliul”, a mai spus Suc.

La rândul său, şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini a declarat că decizia Washingtonului de retragere din Consiliul ONU pentru drepturile omului riscă să afecteze rolul SUA pe scena internaţională. „SUA au fost întotdeauna printre principalele susţinătoare ale drepturilor omului în lume, iar mulţi ani a fost un partener puternic al Uniunii Europene în Consiliul pentru drepturile omului”, a precizat într-un comunicat transmis marţi seară Maja Kovijancic, purtătoarea de cuvânt a şefei diplomaţiei europene. „Decizia riscă să submineze rolul SUA ca susţinător al democraţiei pe scena mondială”, a adăugat ea.

Reamintim că Statele Unite şi-au anunţat marţi retragerea din Consiliul ONU pentru drepturilor omului, un organism internaţional pe care administraţia preşedintelui Donald Trump l-a criticat dur, acuzându-l de prejudecată împotriva Israelului şi că serveşte drept platformă unor ţări precum China, Venezuela şi Cuba.

Israelul a salutat miercuri decizia SUA de a se retrage din Consiliul ONU pentru drepturile omului, acuzat de Washington de parti-pris antiisraelian, relatează AFP. „Israelul mulţumeşte preşedintelui (Donald) Trump, secretarului (de stat Mike) Pompeo şi ambasadoarei (americane la ONU Nikki) Haley pentru decizia lor curajoasă împotriva ipocriziei şi minciunilor aşa-numitului Consiliu ONU pentru drepturile omului”, a transmis într-un comunicat biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu. "De mai mulţi ani, CDO (Consiliul pentru drepturile omului) a arătat că este o organizaţie anti-Israel părtinitoare şi ostilă care şi-a trădat misiunea de a apăra drepturile omului", se mai arată în comunicat.

Ce este CDO

CDO a fost creat în 2016 pentru a promova şi apăra drepturile omului în întreaga lume, însă rapoartele sale au contrazis deseori priorităţile SUA.

De la venirea la Casa Albă în 2017 a preşedintelui republican Donald Trump, Statele Unite s-au retras din UNESCO, au tăiat mai multe finanţări pentru organisme ale ONU şi au anunţat retragerea din Acordul de la Paris privind clima şi din Acordul nuclear cu Iranul susţinut de ONU. Retragerea SUA din Consiliul pentru drepturile omului nu este o premieră. În urmă cu 12 ani, administraţia republicanului George W. Bush a boicotat de asemenea CDO, după care preşedintele democrat Barack Obama a decis să reînscrie ţara sa în acest organism.

Taguri articol


12