Numirea noilor miniştri moldoveni, promulgată de preşedintele interimar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Numirea noilor miniştri moldoveni, promulgată de preşedintele interimar

Externe 03 Ianuarie 2018 / 17:21 557 accesări
Preşedintele parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu

Preşedintele parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu

Serviciul de presă al legislativului de la Chişinău a anunțat că preşedintele parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, va prelua temporar funcţia de şef al statului pentru a semna decretul de numire a noilor miniştri în guvernul condus de premierul Pavel Filip.

Radio Chişinău informează că, după ce Curtea Constituţională a decis că preşedintele Igor Dodon poate fi din nou suspendat din cauza refuzului repetat de a promulga remanierile în executiv, s-a recurs la această soluție pentru a ieși din blocajul instituţional generat de preşedintele Igor Dodon, care „a decis în mod repetat să ignore normele Legii Supreme“. „În calitate de preşedinte interimar, voi semna în perioada următoare decretul privind numirea miniştrilor şi voi primi jurământul acestora'', a declarat Andrian Candu.

Dacă pe viitor vor apărea situaţii similare, Curtea Constituţională va trebui sesizată de fiecare dată, se mai arată în comunicat. Curtea Constituţională a decis marţi că preşedintele Igor Dodon este în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile, după ce a refuzat în mod deliberat să-i numească în funcţii pe cei şapte noi miniştri propuşi de premierul Pavel Filip, la iniţiativa liderului alianţei de guvernământ, Vlad Plahotniuc, indică Radio Chişinău. Este pentru a doua oară când Curtea Constituţională l-a suspendat din funcţie pe Igor Dodon, după ce în octombrie anul trecut el refuzase să accepte numirea noului ministru al apărării propus de guvern. În decembrie, guvernul Pavel Filip a decis înlocuirea a şapte din cei 13 miniştri ai cabinetului său, potrivit Europa Liberă.

Într-o postare pe Facebook, Igor Dodon scrie că decizia Curţii Constituţionale este ruşinoasă şi la "limita legii".12