O delegaţie de femei de etnie turcă din Grecia a făcut turul cultural al Dobrogei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

O delegaţie de femei de etnie turcă din Grecia a făcut turul cultural al Dobrogei

Cultură 03 Iulie 2017 / 17:18 2207 accesări

O delegaţie de femei de etnie turcă din Republica Elenă, condusă de Sibel Osmanoğlu, preşedintele Organizaţiei Femeilor Turce din Tracia de Vest, a întreprins un tur cultural în Dobrogea şi în oraşele dunărene Tulcea, Brăila şi Galaţi, în perioada 30 iunie - 2 iulie. Alături de membrele delegaţiei s-a aflat şi soţia consulului general al Republicii Turcia la Komotini (Grecia), Hülya Akınci, iniţiatoarea proiectului. Primul oraş vizitat a fost Constanţa, unde delegaţia din Republica Elenă a fost întâmpinată de preşedintele Comisiei de femei a UDTR, Amet Melec. La întrevederea cu membrele delegaţiei au luat parte: vicepreşedintele Comisiei de femei a UDTR, Durie Accoium, preşedintele filialei Galaţi a UDTR, Abdula Gülten, prof. Emin Emel, preşedintele Organizaţiei de femei a UDTTMR, Bari Turchian, membre ale filialelor UDTR din Cernavodă, Hârşova, Babadag, Cumpăna, Tuzla, Mangalia, precum şi membre ale UDTTMR. Alături de membrele organizaţiilor de femei de etnie turcă din Grecia şi România s-au aflat şi primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, soţia consulului general al Republicii Turcia la Constanţa, Özlem Sertel, şi soţia preşedintelui TIAD Dobrogea, Yasemin Uysal. Tot la Constanţa, delegaţia a întreprins un tur al oraşului şi al staţiunii Mamaia. În aceeaşi zi, delegaţia a fost primită de consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Uygar Mustafa Sertel.

Turul cultural a mai cuprins vizitarea Geamiei Gazi Ali Paşa şi a mormântului lui Sarı Saltuk de la Babadag, unde a fost păstrat şi un moment de reculegere. Următorul obiectiv istoric vizitat a fost geamia din Isaccea, monument istoric, după care, delegaţia a vizitat municipiul Tulcea şi Delta Dunării. Ultima zi a turului cultural a cuprins oraşele Brăila şi Galaţi. Au fost vizitate Cimitirul Eroilor Turci de la Brăila, unde delegaţia a depus o jerbă de flori, şi sediul filialei UDTR Galaţi, unde doamnele din Grecia au avut o întrevedere cu preşedintele filialei, Abdula Gülten.

Membrele Organizaţiei de femei turce din Tracia de Vest nu se află pentru prima dată în România. Câteva dintre ele au participat la ultimele 4 ediţii ale simpozionului „Femeia Turcă din Balcani”, organizat de Comisia de femei a UDTR. În acest an, în luna martie, reprezentantele UDTR au participat la „Întâlnirea femeilor turce din Balcani” desfăşurată la Komotini, Grecia. Conform declaraţiei preşedintelui Comisiei de femei a UDTR, Melek Amet, „întrevederile din acest an de la Komotini, Xanti (Grecia ) şi Constanţa, dintre reprezentantele celor două organizaţii din Grecia şi România, fac parte din seria de proiecte organizate de UDTR cu scopul de a dezvolta parteneriatele culturale dintre UDTR şi turcii din Balcani”.

Taguri articol


12