O gură de oxigen pentru UAPR și USR: fără impozite sau taxe pe terenuri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

O gură de oxigen pentru UAPR și USR: fără impozite sau taxe pe terenuri

Cultură 24 Martie 2016 / 19:53 513 accesări

Uniunea Artiştilor Plastici din România (UAPR) şi Uniunea Scriitorilor din România (USR) ar putea să nu mai plătească impozite sau taxe pe terenurile aferente clădirilor pe care le deţin pentru activităţi fără scop lucrativ. Acest lucru este prevăzut într-un proiect de lege depus, joi, la Parlament, iniţiat de deputatul PNL Ioan Tămâian și susţinut de 165 de parlamentari din toate partidele politice.

„Nu se datorează impozit/taxă pe teren pentru (…) terenurile aferente clădirilor utilizate de Uniunea Artiştilor Plastici din România, Uniunea Scriitorilor din România, cât şi de filialele acestora, primite în mod gratuit de la autorităţile publice locale, pentru activităţi fără scop lucrativ”, se menţionează în proiectul de lege.

„Doar aşa se poate răspunde nevoilor reale, actuale ale creatorilor, în vederea îmbunătăţirii calităţii vieţii de creator în concordanţă cu standardele europene, pentru promovarea şi susţinerea artei româneşti contemporane, statuate şi prin Constituţia României. Chiar dacă statutul de utilitate publică reglementează o serie de facilităţi de care beneficiază Uniunea Artiştilor Plastici din România şi Uniunea Scriitorilor din România, se dovedesc însă a fi insuficiente. Îmi exprim speranţa ca propunerea legislativă să devină cât mai curând lege şi de aceea fac un apel tuturor parlamentarilor să o voteze, pentru ca domeniul cultural să primească o gură de oxigen”, spune Ioan Tămâian.

Conform noului Cod Fiscal, consiliile locale au posibilitatea de a acorda scutiri şi reduceri la impozite/taxe pentru clădirile şi terenurile utilizate de organizaţii non-profit pentru activităţile fără scop lucrativ, dar lasă, totuşi, la latitudinea autorităţilor locale posibilitatea de acordare a scutirilor şi reducerilor. Această situaţie „a creat şi va crea cu siguranţă regimuri discriminatorii, neuniforme pentru activitatea acestor uniuni”, este de părere deputatul PNL.

Citește și:

Ministerul Culturii finanțează revistele de cultură cu 4,5 milioane de lei12