O treime dintre dascălii constănțenii au dat-o în bară la definitivat. Ce se întâmplă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ce pretenții să avem la elevii lor?!

O treime dintre dascălii constănțenii au dat-o în bară la definitivat. Ce se întâmplă

Educație 24 Iulie 2018 / 15:27 1910 accesări

Rezultatele celui mai important examen al profesorilor s-au afișat. rezultatele nu sunt nici pe departe satisfăcătoare. La Constanța, aproape 30% dintre candidați nu au reușit să promoveze pentru a-și dobândi dreptul de practică în învățământ. Cei care au reușit să obțină nota de trecere - 7 vor continua să-și practice meseria, ceilalți vor continua, însă fără să aibă posibilitatea de a se titulariza pe post, fiind încadrați ca și cadre didactice debutante.

Profesori fără drept de practică, adică niște debutanți! La Constanța, aproape o treime dintre candidații definitivatului nu au reușit să promoveze examenul. Profesorii trebuie să susțină acest examen dificil de definitivat, fiind singura soluție pentru a dobândi dreptul de practică. În centrul constănțean s-au înscris pentru definitivat 206 candidați. Prin dobândirea definitivării în învăţământ, cadrul didactic depăşeşte stadiul de debutant şi poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învăţământ preuniversitar şi de a participa ulterior la susţinerea examenelor pentru obţinerea gradelor didactice. „Cei care nu au promovat examenul de definitivare în învățământ rămân, în continuare cadre didactice, numai că vor fi încadrați la debutanți“, ne-a explicat inspectorul școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Constanța, Alina Codreanu, totodată și președinte al comisiei examenului de definitivat. Potrivit statisticilor întocmite de Inspectoratul Școlar Constanța, din cei 208 candidați înscriși 151 au reușit să obțină nota 8, ceea ce înseamnă o promovabilitate de 73,30%.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Educației naționale, în această sesiune, 8.670 de candidaţi au dobândit dreptul de a susţine proba scrisă. Au fost prezenţi în sălile de examen 8.101 candidaţi (93,44%), 695 de candidaţi s-au retras, 5 candidaţi au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă, iar 4 lucrări au fost anulate în centrele de evaluare. Astfel, la nivel național, din totalul de 7.397 de candidaţi evaluaţi la proba scrisă, 5.603 de candidaţi au obţinut note între 8 şi 10. Dintre aceştia, 169 de candidaţi au fost notaţi cu 10. 301 candidaţi au primit note sub 5.

Ponderea mediilor între 8 şi 10 atinge procente de peste 80% în judeţele Gorj (84%), Dolj (82%), Argeş (81,9%), Cluj (81,1%) şi în municipiul Bucureşti (80,54%). Spre deosebire de anii anteriori, în niciun judeţ nu s-a înregistrat o rată de promovare sub 50%. Rate relativ reduse se consemnează în judeţele Olt (64,9%), Călăraşi (63,5%), Vaslui (60,6%) şi Covasna (57,1%).

Afişarea primelor rezultate a avut loc în data de 24 iulie, atât la centrele de examen, cât şi online, pe site-ul definitivat.edu.ro. Contestaţiile se depun la centrele de examen, conform calendarului aprobat, în zilele de 24 iulie, după afişarea rezultatelor, şi 25 iulie, până la ora 14:00. Rezultatele finale se afişează la centrele de examen şi pe site-ul anterior menţionat în data de 27 iulie 2018.

Ministerul precizează că, în urma unor măsuri legislative operate în 2016, o persoană poate susţine proba scrisă de cel mult trei ori fără a plăti taxă. Ulterior, susţinerea examenului va fi condiţionată de achitarea unor taxe stabilite de Ministerul Educaţiei Naţionale. De asemenea, persoanele care nu au promovat se pot prezenta la o nouă sesiune după reluarea, de fiecare dată, anterior susţinerii examenului, a stagiului de practică de un an şcolar.

Definitivatul este un examen complex și dificil. Au fost admişi la proba scrisă candidaţii care au îndeplinit cumulativ următoarele condiţii: efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an, calificativul pentru anul şcolar în curs „Bine“ sau „Foarte bine“, media aritmetică a notelor obţinute la cele două inspecţii la clasă şi la evaluarea portofoliului profesional - minimum 8, dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective. În structura lucrării scrise, subiectul de specialitate a avut o pondere de 60%, iar subiectul de metodică de 30%, 10% din punctaj fiind acordat din oficiu. Nota minimă de promovare a examenului este 8 (opt).

Ministerul Educației a anunțat că, în funcţie de opţiunile manifestate, anul acesta, s-a înregistrat un număr mare de candidaţi înscrişi pentru învăţământ preşcolar în limba română, învăţământ primar în limba română, educaţie fizică şi sport, limba şi literatura română şi limba şi literatura engleză.



12