Obiceiuri pentru Ajun! Se transmit din strămoși

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Obiceiuri pentru Ajun! Se transmit din strămoși

Lifestyle 24 Decembrie 2017 / 15:14 1251 accesări

Există o serie de tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Crăciun care se transmit din moşi, strămoşi. Se spune că pentru a avea noroc, în anul ce bate la uşă, nu trebuie să mănânci nimic în ajun de Crăciun. În ziua de Ajun se taie câte un măr, iar dacă mărul are viermi, se spune că cel care a tăiat fructul va fi încercat de boală tot anul, iar dacă mărul este putred, atunci va muri. În ziua de Ajun nu sunt permise supărarea, certurile şi loviturile: cel care loveşte cu pumnul va primi înapoi tot atâţia pumni cât a dat. Deşi majoritatea oamenilor împodobesc bradul de Crăciun când le permite timpul, acesta se împodobeşte de fapt în seara de Ajun, pe 24 decembrie. Conform unei superstiţii, în ziua de Ajun nu este permis consumul de rachiu. Se spune că cel care bea rachiu pe 24 decembrie, va fi batjocorit de diavol. Cei ce cresc albine nu trebuie să dea nimic din casă în ziua ajunului Crăciunului, scrie mediafax.ro. Un obicei popular este aducerea unei crenguţe de vâsc în casă. Aceasta este aducătoare de noroc, belşug şi alungă certurile şi ghinionul. O altă tradiţie presupune împodobirea bradului de Crăciun cu un săculeţ mic, umplut cu boabe de fasole albă. Acestea simbolizează puritatea sufletului.

Un obicei respectat în special la sate este aruncarea boabelor de grâu sau porumb către colindători, iar boabele călcate trebuiesc împărţite apoi la păsări, pentru ca acestea să dea ouă din belşug în noul an.

Ajunul Crăciunului este o sărbătoare plină de obiceiuri şi tradiţii populare, multe dintre ele păstrându-se încă atât la sate, cât şi la oraşe.12