ONG, chemate să gestioneze problema maidanezilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Primăria Constanța își face serviciu de ecarisaj

ONG, chemate să gestioneze problema maidanezilor

Administrație 22 Ianuarie 2016 / 16:26 48205 accesări

Primarul Constanței, Decebal Făgădău: „Vom colabora cu mai multe ONG pentru gestionarea câinilor comunitari până când Primăria va înființa un serviciu de ecarisaj”

Primarul Constanței, Decebal Făgădău: „Vom colabora cu mai multe ONG pentru gestionarea câinilor comunitari până când Primăria va înființa un serviciu de ecarisaj”

Primăria Constanța nu va mai prelungi contractul cu societatea care se ocupă de câinii comunitari din oraș, care expiră în 4 februarie

Primăria Constanța nu va mai prelungi contractul cu societatea care se ocupă de câinii comunitari din oraș, care expiră în 4 februarie

Problema câinilor fără stăpân pare să nu aibă leac în România. S-au încercat tot felul de metode, fie sterilizare, fie adopție, pentru reducerea numărului de câini de pe străzi, însă maidanezii încă ocupă o parte importantă din viața urbelor românești. Pe de o parte, autoritățile dau vina pe cetățeni și spun că este o luptă cu morile de vânt, în condițiile în care mulți care au în îngrijire câini îi lasă liberi pe stradă, iar puii acestora îngroaşă rândurile maidanezilor. „Degeaba sterilizăm noi câini din stradă, dacă apar alţii de la case”, spunea, în urmă cu ceva vreme, un primar din județul Constanța. Pe de altă parte, societățile de ecarisaj sunt acuzate că nu își fac treaba pentru care primesc bani foarte mulți. Pe lângă faptul că nu sterilizează ca la carte patrupedele, firmele mai sunt învinuite și că supun câinii la rele tratamete, ajungându-se de multe ori ca maidanezii să fie omorâți cu sânge rece. Sunt de notorietate scandalurile care au în centru biobazele acuzate de așa-numiții iubitori de animale că chinuie animalele și le eutanasiază fără motiv.

PRIMĂRIA CONSTANȚA, NEMULȚUMITĂ Din cauza semnalelor negative și nemulțumirilor legate de prestarea serviciului de ecarisaj de către o firmă privată, administrația locală din constanța a decis să nu mai prelungească contractul cu societatea care s-a ocupat în ultimii ani de problema maidanezilor, contract care expiră în 4 februarie. „În ultima perioadă am tot primit semnale de la cetățeni precum că sunt probleme cu gestionarea câinilor fără stăpân", a punctat primarul interimar al Constanței, Decebal Făgădău. El a spus că, până atunci, Primăria va înființa propriul serviciu de ecarisaj. „Va fi elaborat un proiect de hotărâre, care va fi supus aprobării în ședința din 29 ianuarie a Consiliului Local. Noul serviciu va prelua actuala bază de câini și vom angaja personalul necesar pentru gestionarea serviciului”, a punctat Făgădău.

COLABORARE CU ONG Până când Primăria își va pune pe picioare propriul serviciu de ecarisaj, de ridicarea și îngrijirea câinilor comunitari se vor ocupa mai multe ONG. „Am discutat cu mai mulți reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale și ne-au dat asigurări că patrupedele vor fi îngrijite voluntar de ei”, a subliniat Făgădău. Declarațiile primarului vin după ce, în mediul online, mulți constănțeni s-au întrebat ce se va întâmpla cu patrupedele care sunt acum la biobază după expirarea contractului cu firma de ecarisaj. „În niciun caz nu vor fi eutanasiate sau aruncate pe străzi”, au spus reprezentanți ai Primăriei. În prezent, la biobaza din Constanța există aproximativ 200 de câini, iar anul trecut au fost strânși de pe străzi peste 4.000 de maidanezi. Potrivit ultimului recensământ făcut de Primărie, în toamna anului trecut, în oraș mai erau aproximativ 1.500 - 2.000 de câini comunitari, față de 10.000 câți erau în 2013.

Citește și:

Cum ajung așa-ziși stăpâni de animale să încurce activitatea Biobazei?12