ONG-urile cer interzicerea animalelor în circuri! Sunteţi de acord?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

ONG-urile cer interzicerea animalelor în circuri! Sunteţi de acord?

Social 12 Ianuarie 2017 / 17:57 2816 accesări

ONG-urile cer interzicerea folosirii animalelor în circuri și speră ca noul Legislativ să modifice legea protecției animalelor, în contextul în patru pisici, doi porcuşori vietnamezi, doi tigri şi trei câini au murit într-un incendiu izbucnit la o clădire ce aparține Circului Globus din Capitală. ONG-urile consideră că nu este normală folosirea animalelor la circ și doresc modificarea legii. În prezent, în 21 de țări din întreaga lume este interzisă în totalitate sau parțial folosirea animalelor sălbatice, 14 dintre aceste țări fiind din Europa. "În primul rând mie nu mi se pare normală folosirea lor la circ. Adică în 2017 altă distracție nu mai avem decât să ne uităm la niște animale, care nu au nicio vină, cum sar prin foc sau mai știu eu ce fac. (...) Există un proiect legislativ în Camera Deputaților, de vreo doi ani de zile, al deputatului Remus Cernea, de modificare a legii de protecție a animalelor, prin care să se interzică folosirea animalelor în circuri, dar a întâmpinat tot felul de trăsnăi, că altfel nu pot să le spun, din moment ce unii dintre deputații din Comisia de Agricultură au spus „bine, și cu ce le înlocuim?”. Sperăm ca în această nouă legislatură să fie și altfel de oameni, care să înțeleagă despre ce este vorba și să încetăm cu așa-zisa distracție de genul ăsta, care uite ce distracție e", a declarat pentru Mediafax Kuki Bărbuceanu de la Vier Pfoten. Şi pe rețelele de socializare circulă deja o petiție prin care iubitorii de animale cer schimbarea legislației.

"Circurile care exploatează animale trebuie să dispară! Este nevoie de o legislație clară, care interzice aceste practici pentru todeauna! Avem aproximativ 3890 de tigri rămași în libertate pe tot globul. Specia este grav amenințată de dispariție și totuși îi găsim în captivitate peste tot în jurul nostru. Se estimează că doar în SUA trăiesc peste 5000 de tigri în captivitate și din păcate nici țara noastră nu este o excepție. Am putut vedea tigru ținut ca pet la Arad, tigru ținut în cușcă de interlopi și de grădini zoologice improvizate. Iar azi vine vestea că doi tigri au murit într-un incendiu la Circul Globus. Locul animalelor sălbatice nu este în captivitate, ci în libertate. Ideea că încă există locuri unde exploatăm suferința animalelor în scopuri de distracție n-ar mai trebui să fie acceptabilă pentru nimeni. Abia când vom învăța să tratăm animalele din jurul nostru cu respect vom putea spune că am făcut pași spre o societate civilizată", este mesajul campaniei inițiate de Csibi Magor.

Reamintim că, în incendiul de joi dimineață au murit patru pisici, doi porcuşori vietnamezi, doi tigri şi trei câini, care erau, potrivit unor informaţii, ale Circului Globus.

Echipele de intervenţie au reuşit să salveze mai multe animale, printre care şapte tigri, două cămile, doi tăuraşi, un cal, doi ponei, un cangur, trei ogari, anunţă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti - Ilfov.

În prezent, în 21 de state din întreaga lume este interzisă folosirea animalelor sălbatice, fie în circuri, fie în general.

În Europa au fost impuse interdicții în 14 state. Astfel, în Bulgaria și Estonia există interdicția generală de folosire a animalelor sălbatice în circuri, în timp ce alte 7 state au această interdicție, însă cu anumite excepții. Este vorba despre Ungaria, Cehia, Slovacia, Suedia, Malta, Finlanda și Danemarca. În Olanda este interzisă folosirea animalelor sălbatice în circuri în două provicncii.

Totodată, în cinci state europene există interdicția generală de folosire a animalelor sălbatice. În timp ce Austria a impus această interdicție generală, în Polonia ea există doar pentru animalele născute în sălbăticie. Croația a interzis folosirea animalelor sălbatice în 29 de orașe, iar în Marea Britanie există această interdicție în plus pentru toate speciile de animale în mai mult de 207 departamente/orașe.

În afara Europei, țări precum Costa Rica, Israel și Singapore au adoptat interzicearea generală a folosirii animalelor sălbatice, iar în India nu este permisă folosirea urșilor, maimuțelor, leilor, tigrilor și leoparzilor.

Statul federal Rio de Janeiro (Brazilia), împreună cu alte 11 orașe au interzis, folosirea animalelor sălbatice, măsura fiind impusă, de asemenea, în 31 de state din SUA și în 36 de comunități, cinci districte și provincia Nova Scoția din Canada.

Taguri articol


12