ONU a respins candidatura Rusiei pentru Consiliul Drepturilor Omului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

ONU a respins candidatura Rusiei pentru Consiliul Drepturilor Omului

28 Octombrie 2016 / 22:33 414 accesări

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a respins vineri candidatura Rusiei pentru Consiliul Drepturilor Omului (CDO), printr-un vot surpriză, informează AFP.

Rusia era în cursă alături de Croația și Ungaria pentru două locuri în acest Consiliu. Ea nu a obținut decât 112 voturi din totalul celor 193 de voturi ale statelor membre, în timp ce Croația a obținut 114, iar Ungaria — 144.

Numeroase organizații umanitare au făcut apel la respingerea candidaturii Rusiei pentru un al doilea mandat pe trei ani în CDO, din cauza sprijinului pe care Moscova îl acordă regimului Assad în Siria.

Totodată, Arabia Saudită, criticată la rândul său de organizații neguvernamentale pentru bombardamentele întreprinse în Yemen, a putut fi aleasă în CDO cu 152 de voturi.

"Acesta este în mod clar un semnal de alarmă pentru Moscova", a declarat pentru AFP directorul Human Rights Watch la Geneva, John Fisher, exprimându-și dorința ca "mesajul să fie auzit".

S-a mai întâmplat o singură dată ca o mare putere să eșueze să fie aleasă în CDO: în 2001, SUA.

Printre alte țări alese vineri, pe o bază regională, în CDO figurează SUA, Marea Britanie, China, Egipt, Irak, Africa de Sud, Cuba sau Tunisia. Ele își vor prelua locurile în ianuarie 2017, pentru trei ani.

În total 14 locuri au fost reînnoite vineri din cele 47 câte numără acest Consiliu.12