ONU condamnă ”actele de terorism din Israel și Palestina”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

ONU condamnă ”actele de terorism din Israel și Palestina”

Externe 14 Octombrie 2015 / 15:34 655 accesări

ONU a criticat folosirea aparent excesivă a forţei de către trupele de securitate israeliene împotriva palestinienilor în Cisiordania, condamnând ”actele de terorism din Israel şi Palestina”, şi a îndemnat Guvernul israelian să-şi revizuiască această strategie. Purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric, a mai precizat că ”frustrarea tinerilor palestinieni faţă de ocupaţia israeliană şi lipsa unei perspective politice care să reglementeze conflictul între cele două părţi joacă un rol nefast”. Secretarul general al ONU trebuia să discute, marţi, acest caz cu reprezentanţii statelor membre ale Consiliului de Securitate al ONU. Dar, potrivit diplomaţilor, nicio astfel de întâlnire nu este prevăzută în zilele următoare. Consiliul de Securitate urmează să ţină, joi, o reuniune în Orientul Apropiat, care va fi prezidată de ministrul spaniol de Externe.

Secretarul de stat american, John Kerry, care se va deplasa în Orientul Mijlociu, a condamnat cu fermitate ”atacurile teroriste contra civililor israelieni” și a cerut atât israelienilor, cât și palestinienilor să pună capăt violenței. ”Situația este pur și simplu prea volatilă, prea periculoasă și nu conduce la rezultatul dorit de oameni, de a avea o rezolvare pașnică a diferențelor”, a mai declarat Kerry. Cel puțin trei persoane au fost ucise și alte câteva rănite, marți, într-o serie de atacuri comise de palestinieni la Ierusalim și Tel Aviv, într-o ”Zi a furiei” declarată de grupări palestiniene. În aproape două săptămâni de atacuri în plină stradă și în operațiuni ale forțelor de securitate israeliene au murit cel puțin șase israelieni și 27 de palestinieni, între care nouă presupuși atacatori și opt copii.

Cabinetul de securitate israelian a decis, în noaptea de marți spre miercuri, să autorizeze poliția israeliană să blocheze cartierele arabe din Ierusalimul de Est. Cabinetul a autorizat mai ales, în plus față de demolarea caselor teroriștilor, ca nicio nouă construcție să nu fie permisă în acel loc, proprietățile teroriștilor să fie confiscate și permisul de rezident în Israel, revocat. În plus, miniștrii împreună cu premierul Benjamin Netanyahu au convenit să întărească numărul de polițiști și soldați pentru securitatea Israelului, în special de-a lungul barierei de securitate.

Citește și:

Atacuri sângeroase în Israel

Poliţist israelian înjunghiat de un musulman

Noi violențe israeliano-palestiniene

Israelul lovește Hamas în Gaza și ucide o femeie palestiniană și un copil

Taguri articol


12