Operele de artă deţinute de David Bowie, vândute cu 30 de milioane de dolari

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Operele de artă deţinute de David Bowie, vândute cu 30 de milioane de dolari

Monden 11 Noiembrie 2016 / 18:02 800 accesări

O primă licitație de articole din colecția de artă a starului rock David Bowie a strâns 30 milioane de dolari. Este vorba de lucrări de Damien Hirst, Jean-Michel Basquiat, Henry Moore şi Marcel Duchamp. Arta pe care o colecţiona Bowie era romantică, de avangardă, expresivă şi cu impact emoţional.

Printre lucrările din licitaţie se numără opera „Air Power“, semnată de artistul american Jean-Michel Basquiat, care s-a vândut pentru 7,1 milioane de lire sterline (echivalentul a 8,96 milioane de dolari). Pictura în stil graffiti „Air Power“ a lui Basquiat a fost desemnată cea mai valoroasă piesă dintre cele scoase la licitaţie, cu o valoare estimată între 2,5 milioane şi 3,5 milioane de lire sterline. Bowie a achiziţionat tabloul la un an după ce a jucat rolul mentorului lui Basquiat, Andy Warhol, în filmul ”Basquiat” din 1996. „Head of Gerda Boehm“, lucrarea artistului britanic Frank Auerbach, s-a vândut pentru 3,8 milioane de lire. „Beautiful, Hallo, Space-boy Painting“ a artistului britanic Damien Hirst s-a vândut cu 785.000 de lire sterline.

În jur de 350 de articole din colecţiile lui David Bowie sunt în vânzare, inclusiv sculpturi și mobilier. Două licitații suplimentare de articole din colecția lui Bowie vor avea loc vineri, 11 noiembrie. 300 de lucrări ale artiştilor Damien Hirst, Henry Moore şi Marcel Duchamp din colecţia de artă a lui Bowie au fost expuse în galeria Sotheby's din Londra, înainte de a fi scoase la licitaţie în noiembrie. ”Colecţia de artă a lui Bowie oferă o perspectivă unică asupra vieţii intime a unuia dintre cei mai creativi artişti ai secolului XX”, a spus Oliver Barker, preşedinte al lanţului de case de licitaţii Sotheby's în Europa. Multe dintre lucrări sunt semnate de artişti britanici din secolul XX, printre care Stanley Spencer, Patrick Caulfield şi Peter Lanyon. David Bowie s-a născut şi a fost crescut în sudul Londrei, aşa că în colecţia sa se regăsesc şi pânze ce înfăţişează străzi din capitala britanică, semnate de artiştii Leon Kossoff şi Frank Auerbach, potrivit BBC. În 1998, Bowie a declarat pentru ”New York Times”: ”O, da, vreau să cânt aşa cum pictează el”, referindu-se la o operă a lui Auerbach. David Bowie era fascinat şi de peisagişti englezi şi colecţiona opere ale lui John Virtue. Şapte dintre lucrările monocrome ale lui Virtue din colecţia lui David Bowie fac parte dintre lucrările scoase la licitaţie. Colecţia a lui Bowie nu se limitează la arta din Marea Britanie. Printre lucrările nonconformiste şi avangardiste din colecţie este şi o piesă a lui Marcel Duchamp, „A Bruit Secret“ (Un secret suspect). Opera lui Duchamp se compune dintr-un ghem de aţă plasat între două discuri de aramă şi un obiect enigmatic ascuns în mijlocul vârtejului de fire. Lucrarea lui Duchamp este estimată la 250.000 de lire sterline.

Artistul şi scriitorul Matthew Collings spune că ”această colecţie de artă reflectă personalitatea lui David Bowie, e vorba de acel tip de artă care suscită sentimentele, arta viscerală, cu efect imediat, care te tulbură”.

Deşi David Bowie le-a dezvăluit jurnaliştilor de la BBC, în 1999, că singurele lucruri pe care le cumpără excesiv şi obsesiv sunt lucrările de artă, colecţia rock star-ului a fost ţinută departe de publicul larg. Muzicianul nu cumpăra tablouri bazându-se pe reputaţia sau costul lor, ci în funcţie de reacţia sa subiectivă în faţa fiecărei piese de artă.12