Ordonanță de urgență adoptată referitoare la Cumințenia Pământului, nemaipublicată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ordonanță de urgență adoptată referitoare la Cumințenia Pământului, nemaipublicată

Cultură 18 Noiembrie 2016 / 20:26 653 accesări

Guvernul a renunțat să mai publice în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență referitoare la Cumințenia Pământului, prin care a decis să achite diferența de bani pentru cumpărarea operei, adoptată pe 12 octombrie, preferând să trimită unele amendamente la o ordonanță existentă deja în Parlament.

"În ședința Guvernului din data de 16 noiembrie, au fost adoptate amendamentele propuse de Ministerul Culturii la proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgență a Guvernului nr.10/2016 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziționarea Cumințeniei Pământului, bun aparținând patrimoniului cultural național mobil, clasat în categoria Tezaur. În prezent, acest proiect de lege a fost adoptat tacit de Senat și se află în dezbaterea Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă (care a dat deja un raport preliminar) și a Comisiei pentru buget, finanțe și bănci ale Camerei Deputaților, în calitate de Cameră decizională, pentru elaborarea raportului comun. După acest raport, procedural, singura etapă rămasă este votul în plen", se arată într-un comunicat de vineri al Executivului.

Guvernul motivează că, în mai multe rânduri, Curtea Constituțională a decis că, în momentul în care un proiect de lege se află în proces de legiferare la camera decizională, Guvernul nu poate folosi modalități extraordinare de legiferare delegată, ci trebuie să stăruie pentru finalizarea proiectului din Parlament.

"În contextul în care proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 10/2016 se află într-o etapă atât de avansată în camera decizională și ținând seama de jurisprudența relevantă a Curții Constituționale, s-a stabilit ca propunerea de amendamente la legea de aprobare a OUG nr. 10/2016 să fie elaborată de Ministerul Culturii, aprobată ulterior de Guvern și înaintată Camerei Deputaților (ceea ce s-a întâmplat în această dimineață).Totodată, a fost adresată Camerei Deputaților solicitarea de a adopta cu celeritate legea, avându-se în vedere termenul agreat de către proprietari dar și amendamentul din comisia de cultură, în sensul achiziționării operei", se mai precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, în contextul finalizării campaniei de subscripție publică, ce a mobilizat peste 100.000 de donatori și a atras peste un milion de euro din donații, o sumă insuficientă pentru acoperirea diferenței de preț, s-au purtat discuții cu proprietarii operei în vederea prelungirii termenului de finalizare a cumpărării operei clasată în categoria tezaur. Acordul proprietarilor stabilește un nou termen de încheiere a contractului de vânzare-cumpărare pentru data de 20 decembrie 2016.

Conform Executivului, amendamentele propuse de Ministerul Culturii, adoptate de guvern și trimise către Parlament vizează, în principal, reglementarea opțiunii donatorilor de a solicita restituirea sumelor donate, în mod expres, în scris către Ministerul Culturii, în termen de 40 de zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a ordonanței de urgență, precum și a situației în care nu vor putea fi identificați toți donatorii sau în care aceștia nu își vor exercita opțiunea privind restituirea sumelor donate, constituirea Fondului Brâncuși, care va fi gestionat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), în vederea achiziționării de opere de artă contemporană și bunuri culturale aparținând patrimoniului cultural național mobil, stabilirea surselor de venituri pentru Fondul Brâncuși, a destinației acestora, a mecanismelor referitoare la parteneriatele cu alte persoane juridice care doresc să sprijine demersul AFCN, stabilirea mecanismelor prin care AFCN poate încheia contracte cu persoane juridice de drept privat cu sau fără scop lucrativ, pentru a sprijini colectarea fondurilor, în numele, pe seama AFCN și în scopul colectării de sume pentru Fondul Brâncuși, etc.

Pe 12 octombrie, purtătorul de cuvânt al Executivului anunța adoptarea unei ordonanțe de urgență care prevedea achitarea diferența de bani pentru cumpărarea operei.

"În ședința de guvern de astăzi n(12 octombrie - n.r.), s-a aprobat o ordonanță de urgență prin care opera Cumințenia Pământului, bun cultural de patrimoniu clasat în categoria valorică «Tezaurul Patrimoniului Cultural Național Mobil», va fi achiziționată de statul român și va fi expusă în colecții publice, după ce guvernul a luat deja măsurile legislative pentru asigurarea resurselor financiare necesare. Așadar, printr-o ordonanță de urgență, Executivul a stabilit ca diferența între sumele donate în cadrul campaniei de subscripție publică dedicată sculpturii lui Constantin Brâncuși și suma echivalentă în lei a 6 milioane de euro, să fie asigurată de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Culturii. Cumințenia Pământului va fi achiziționată și va rămâne în circuitul public, urmând să fie găzduită în curând într-unul din muzeele bucureștene. În cadrul campaniei naționale «Brâncuși e al meu», s-au strâns prin subscripție publică 1.200.000 de euro până la 30 septembrie, din care peste 800.000 de euro au fost colectați doar în ultimele două luni și jumătate", declara purtătorul de cuvânt Liviu Iolu.12