Parlamentul anunță schimbări majore în SRI

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Le cad gradele „băieților cu ochi albaștri“?

Parlamentul anunță schimbări majore în SRI

Politică 14 Februarie 2017 / 17:40 1668 accesări
Președintele Comisiei de Control al SRI din Parlament, Adrian Țuțuianu, a afirmat că și-ar dori ca, în viitor, să limiteze mandatul șefului SRI la patru ani (sursa foto: politica-broastei.ro)

Președintele Comisiei de Control al SRI din Parlament, Adrian Țuțuianu, a afirmat că și-ar dori ca, în viitor, să limiteze mandatul șefului SRI la patru ani (sursa foto: politica-broastei.ro)

Acuzat că își vâră nasul în treburile țării mai mult decât îi permite statutul și că se implică prea mult în elaborarea dosarelor penale, Serviciul Român de Informații va fi reorganizat. Anunțul l-a făcut, marți, președintele Comisiei de Control al SRI din Parlament, Adrian Țuțuianu, care a afirmat că și-ar dori ca, în viitor, să limiteze mandatul șefului SRI la patru ani, la fel ca președintele României. „Trebuie să vedem câte mandate poate avea șeful SRI, poate să aibă mai multe mandate și tot așa. Putem să avem mandat de patru ani, e părerea mea personală, pentru șeful SRI și prim-adjuncți, sau maximum două mandate. Soluția o va da Parlamentul“, a spus Țuțuianu. Pentru a se realiza acest lucru, șeful Comisiei de Control al SRI a afirmat că trebuie să se schimbe legislația funcționării Serviciului de Informații, dar și cea a securității naționale. „Vom lucra în cadrul Comisiei la legislația specifică: legea securității naționale, legea funcționării SRI, legea și statutul ofițerului de informații, legea terorismului ș.a.m.d. Aceste legi sunt foarte vechi, din 1991“, a spus Țuțuianu. Discuțiile privind reorganizarea SRI vin în contextul în care instituția a fost, în ultima perioadă, în centrul unui scandal imens, legat de dezvăluirile fostului parlamentar Sebastian Ghiţă privitoare la vacanţele pe care le-a petrecut alături de familia fostului general SRI Florian Coldea.

CINE SUNT ACOPERIȚII DIN PRESĂ

Preşedintele Comisiei SRI, Adrian Ţuţuianu, a abordat și un alt subiect delicat, cel al „acoperiților din presă“. Țuțuianu a spus că se impune o dezbatere pe această temă, pentru a vedea dacă există în dreptul comparat o interdicţie ca ofițeri de informații să fie infiltrați în rândurile mass-media. Țuțuianu a arătat că, din câte ştie el, nu există o astfel de interdicție, fapt ilustrat prin exemplul lui Walt Disney, care a lucrat pentru CIA. „Pe tema acoperiţilor din presă, am luat în discuţie azi (marţi, n.r.) o scrisoare înaintată de Active Watch în care ne cerea să organizăm noi o dezbatere. Voi avea săptămâna viitoare o discuţie cu reprezentanţii acestui ONG“, a spus Ţuţuianu. El anunțase la începutul lunii februarie că, având în vedere o solicitare din partea societății civile, Comisia de control SRI va organiza o dezbatere publică pe tema „acoperiţilor din presă“, la care vor participa jurnalişti şi instituţii media.12