Parlamentul irakian a aprobat componenţa Guvernului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Duminică, 20 de irakieni au fost ucişi în atacuri şi corpurile a două femei decapitate au fost găsite în oraşul sfînt Najaf, la 160 de kilometri sud de Bagdad. Un număr de 13 persoane au fost ucise şi 18 rănite într-un atentat sinucigaş într-un restaurant din cartierul Karrada, în centrul Bagdadului. Trei civili au fost ucişi şi 22 răniţi în explozia unei bombe aertizanale din apropierea moscheii al-Samarrai, din estul Bagdadului.

Parlamentul irakian a aprobat componenţa Guvernului

Externe 22 Mai 2006 / 00:00 1563 accesări

Parlamentul irakian a învestit, sîmbătă, un guvern de uniune naţională incomplet, după ce coaliţiile şiită, sunnită şi kurdă nu au reuşit să ajungă la un acord privind titularii celor două ministere strategice. Premierul irakian, Nuri al-Maliki, a declarat că speră să desemneze în următoarele cîteva zile miniştrii de Interne şi al Apărării, la capătul primei reuniuni a noului Guvern.

Executivul de la Bagdad este dominat de Alianţa Unificată Irakiană, blocul conservator şiit, ce deţine 128 din cele 275 de locuri din Parlament, cu 19 ministere, printre care cele ale Petrolului, Finanţelor, Electricităţii şi Comerţului. Coaliţia kurdă deţine şapte ministere, printre care al Afacerilor Externe, iar Frontul Concordiei, alianţă sunnită, deţine şase portofolii, printre care cel al Planificării. Lista laică a fostului premier Iyad Allawi deţine cinci ministere, printre care cel al Justiţiei.

A fost nevoie de cinci luni pentru formarea acestui Guvern, compus din tehnocraţi noi în politică. Guvernul irakian de uniune naţională va număra 36 de ministere. Portofoliile strategice ale Apărării şi Internelor, foarte disputate, nu au fost atribuite încă. şi premierul Maliki va ocupa interimar aceste posturi. Anterior, preşedintele Jalal Talabani declara că se opune prezentării unui Guvern incomplet. Desemnat la 22 aprilie, Nuri al-Maliki trebuie să îşi prezinte Cabinetul pînă la 22 mai, dar a ratat deja două termene pe care şi le fixase în acest sens. Potrivit Constituţiei irakiene, deputaţii trebuie să aprobe numele fiecărui ministru în parte, înainte de a se pronunţa asupra programului Guvernului. Abia apoi, Guvernul este învestit oficial şi depune jurămîntul.

Parlamentul irakian a aprobat Cabinetul propus de premierul Nuri al-Maliki, ministru cu ministru, după un start turbulent al şedinţei parlamentare, cînd mai mulţi lideri sunniţi au protestat împotriva acordului intervenit în ultimul moment şi unii au părăsit sala. Totuşi, membrii din conducerea principalei formaţiunii sunnite, care are 50 de locuri din cele 275 ale Parlamentului, au rămas în sală după plecarea protestatarilor. Statele Unite speră ca prezenţa lor într-un Guvern suveran va descuraja participarea minorităţii sunnite la revolte şi atragerea lor în procesul politic. Preşedintele Bush a anunţat că i-a felicitat pe liderii irakieni pentru formarea Guvernului, care reprezintă o "înfrîngere devastatoare" pentru al-Qaida şi un exemplu pozitiv pentru regiune.

În vîrstă de 56 de ani, Nuri al-Maliki s-a născut la Hilla, în provincia Babilon şi şi-a făcut studiile la Universitatea din Bagdad, obţinînd un doctorat în limba arabă. Funcţionar în Ministerul Educaţiei în oraşul său natal, al-Maliki a părăsit Irakul la începutul anilor '80 după scoaterea în afara legii a partidului Dawa şi declanşarea unui val de represiuni împotriva membrilor săi de către serviciile de securitate ale fostului preşedinte. Acesta a locuit mai întîi în Iran, apoi s-a stabilit în Siria, de unde a militat pentru răsturnarea regimului lui Saddam Hussein, conducînd publicaţiile partidului său.12