Pași importanți pentru construirea SPITALULUI REGIONAL Constanța!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Pași importanți pentru construirea SPITALULUI REGIONAL Constanța!

Sănătate 20 Martie 2019 / 16:46 2822 accesări

Se fac pași importanți pentru demararea lucrărilor pentru construirea unui spital regional la Constanța, un județ cu mari probleme din acest punct de vedere; cel puțin așa asigură ministrul Sănătății, Sorina Pintea, prezentă la Constanța, miercuri, 20 martie. Ba mai mult decât atât, ea are ”convingerea că Spitalul Regional Constanța va fi printre primele construite”. Oficialul a subliniat că prin programul de guvernare, partidul de guvernare și-a asumat construcția a opt spitale. ”Am spus că da, într-adevăr, vorbim de 20 de ani despre spitale regionale, dar primii pași concreți s-au făcut în octombrie 2017, când primul teren a fost trecut în administrarea Ministerului Sănătății, iar de acolo toate studiile de fezabilitate”, a declarat demnitarul. Ea a subliniat situația de la Constanța. ”Am fost în Turcia, am discutat cu cei de acolo, cu privire la realizarea unui acord Guvern - Guvern, pentru construcția acestui Spital Regional Constanța. S-au făcut pași importanți de atunci, s-a promovat în Guvern un memorandum prin care se aprobă construcția spitalului în colaborare cu partea turcă. Partea turcă a trimis un acord de colaborare în care pe acest spital, luni (18 martie), la Guvern a avut loc o discuție între ministrul Teodorovici, premierul Viorica Dăncilă și președintele CJC Marius Țuțuianu, discuție în care s-au stipulat exact termenii în care acest spital va fi construit”, spus oficialul. Pe de altă parte, președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu a spus că săptămâna aceesta se vor stabili prioritățile în acest sens.

REAMINTIM! Reamintim că, în octombrie 2018, ministrul Sănătății, Sorina Pintea anunța că spitalul regional de la Constanța se va construi după modelul unei mari unități sanitare din Turcia. ”Va fi un spital cu o capacitate de până la 1.000 de paturi, care va cuprinde toate specialitățile medicale”, a declarat atunci demnitarul.

De asemenea, ministrul Pintea l-a informat la acea dată pe ministrul turc că, în conformitate cu Acordul de întelegere semnat la Ankara, Ministerul Sănătății din România a desemnat reprezentanții care vor face parte din grupul de lucru mixt, urmând ca nominalizările să fie trimise părții turce în cel mai scurt timp.

La rândul său, ministrul turc Fahrettin Koca a reafirmat interesul Turciei privind finalizarea în termen de 2 luni a unei înțelegeri privind demararea unui parteneriat public - privat.

Nu în ultimul rând reamintim că în perioada 26-27 octombrie 2018, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a continuat la Istanbul discuțiile cu omologul turc, Fahrettin Koca, pentru demararea parteneriatului public - privat care viza construcția Spitalului Regional Constanța. Vizita de lucru a ministrului Sănătății în Republica Turcă a avut loc ca urmare a discuțiilor demarate la 15 octombrie 2018, când a fost semnat Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Turcia privind cooperarea în domeniul sănătăţii şi al ştiinţelor medicale, document care promovează încurajarea reciprocă a investiţiilor în sectorul sanitar.12