Pați repezi ai UE spre relansarea unei „Europe a Apărării“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Pați repezi ai UE spre relansarea unei „Europe a Apărării“

Externe 13 Noiembrie 2017 / 10:16 550 accesări

Peste 20 de țări membre ale Uniunii Europene vor semna luni un set de documente consemnând intenția lor de a se angaja într-o "cooperare" militară consolidată, cu obiective-cheie și proiecte ambițioase destinate să facă să avanseze "Europa Apărării", comentează France Presse. În cadrul unei ceremonii la Bruxelles, miniștri ai apărării și de externe din statele membre care participă la această "cooperare structurată permanentă" (CSP) trebuie să semneze un set de 20 de angajamente pentru dezvoltarea unor programe de armament sau facilitarea punerii în aplicare a unor operațiuni externe. "Este un mare pas înainte (...), poate cel mai ambițios proiect al Uniunii Europene acum", a apreciat recent șefa armatei spaniole María Dolores de Cospedal , a cărei țară — împreună cu Italia — s-a alăturat Franței și Germaniei, care au luat această inițiativă pentru relansarea CSP.

UE se află astfel în faza de înființare a unui fond pentru stimularea industriei europene de apărare, care va ajunge în cele din urmă la 5,5 miliarde de euro pe an. De asemenea, a creat primul său cartier general militar în primăvară, lansând trei operațiuni non-combat în Africa.

Cooperarea întărită poate duce la punerea în practică a unui cartier general operațional pentru unitățile combatante sau a unei platforme logistice de operațiuni. Într-o primă etapă, este probabil ca unele dintre acestea să ia forma de proiecte — dezvoltarea de echipamente (tancuri, drone, sateliți sau avioane militare de transport) ori un spital de campanie european. "Douăzeci de țări, cu o multitudine de proiecte: este clar că viziunea germană este cea care a predominat, pentru a evita o fractură în interiorul celor 27", analizează Frédéric Mauro, expert în probleme de apărare, consultat cu regularitate de Parlamentul European. "Astăzi suntem la ani lumină" distanță de o cooperare structurată permanentă, așa cum se prevede în tratate, regretă el. "Nu are nicio șansă să meargă", adaugă expertul citat, denunțând "o înșelăciune".

Regatul Unit, în mod tradițional atlantist și primul buget militar al UE, s-a opus mereu oricăror acțiuni care ar putea evoca o "armată europeană", considerând că apărarea teritorială a Europei este unica prerogativă a NATO. Dar cum se apropie Brexit — ieșirea Marii Britanii din UE este programată pentru 29 martie 2019—europenii au decis să se miște rapid.

Regatul Unit și Danemarca sunt singurele țări care au făcut clar faptul că nu doresc să participe la CSP, care va fi lansat oficial în decembrie. Cu toate acestea, un stat terț poate fi invitat "în mod excepțional" să participe la anumite proiecte.



12