Periculos! Insecta responsabilă de un milion de morți pe an

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mic, dar mortal

Periculos! Insecta responsabilă de un milion de morți pe an

Sănătate 09 Iulie 2018 / 17:55 1559 accesări

Serile de vară pot fi contextul ideal pentru a deveni o cină caldă pentru un... tânțar. Această mică insectă este considerată printre cele mai letale fiinţe din lume şi contribuie la aproape un milion de morţi pe an din cauza bolilor pe care le pot transmite.

Cele peste 3.000 de specii de ţânţari, unele fiind de ţânţari mari, aparţin unei familii de insecte numite Culicidae. Nu toate sug sânge, dar multe care o fac pot transmite boli precum malarie. Chiar şi cei fără boli pot cauza iritaţii cu ajutorul salivei, scrie Live Science.

În cele mai multe cazuri, muşcătura ţânţarului provoacă o reacţie imunitară cauzată de bacteriile din saliva insectei. De aceea, copiii cu un sistem imunitar mai puţin experimentat sunt mai predispuşi la apariţia iritaţiilor. De obicei, acestea dispar după câteva zile, dar dacă mâncărimile continuă, se poate aplica un medicament extern precum Calamine.

Bolile purtate de ţânţar

Unele specii sunt cunoscute pentru faptul că sunt vectorii bolii, putând transporta bolile de la o persoană la alta. Una dintre cele mai mari îngrijorări este virusul Zika ce se răspândeşte prin muşcăturile de ţânţar. „Cei care se îmbolnăvesc pot experimenta febră, mâncărimi, dureri de articulaţii şi conjunctivită“, a precizat Robert Amler de la New York Medical College. „Aceste simptome sunt de obicei uşoare şi durează câteva zile, maxim o săptămână”. Marea problemă constă în faptul că virusul poate fi transmis de la mamă la făt. „Cel mai mare risc de complicaţii apare în cazul noilor-născuţi”, a precizat Amler.

„Magneţii” de ţânţari

Ţânţarii mari sunt mai atraşi de unii oameni decât de alţii. Există mai multe motive pentru acest lucru. Sunt atraşi de oamenii care consumă mai multă energie. Producţia de dioxid de carbon, de la respiratul greu şi de acid lactic, de la efort fizic, atrag aceste insecte. O metodă de respingere a ţânţarilor este relaxarea sau hainele care acoperă şi membrele. Dacă nu este posibil, se pot folosi diferite unguente, în special produse care conţin uleiuri esenţiale.12