Peste 30 de evenimente organizate de Institutul Cultural Român cu ocazia Zilei Naţionale a României

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Peste 30 de evenimente organizate de Institutul Cultural Român cu ocazia Zilei Naţionale a României

Eveniment 01 Decembrie 2023 / 14:22 758 accesări
facebook.com/InstitutulCulturalRoman

facebook.com/InstitutulCulturalRoman

Institutul Cultural Român sărbătorește Ziua Națională a României printr-o serie de evenimente care cuprinde proiecții de film, expoziții de fotografie, concerte, prelegeri, prezentări de carte și spectacole de teatru.

La Roma, Ziua Națională a României este celebrată în Anul Cultural Dimitrie Cantemir prin manifestarea „Dimitrie Cantemir, principe şi cărturar român al epocii Luminilor”, organizată la Sala Capitolare din Palatul Minerva al Senatului Italiei, de Asociaţia Politeia, în colaborare cu IRCCU Veneţia, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni şi Ambasada României la Roma. Programul evenimentului cuprinde proiecţia filmului documentar „Dimitrie Cantemir” (realizat de Cristina Liberis și produs de Asociaţia Artă şi Tradiţie), urmată de prelegeri privitoare la viaţa şi opera cărturarului Dimitrie Cantemir. Manifestarea culturală se va încheia cu ceremonia de acordare a Premiilor Aretè, instituite şi decernate de Asociaţia Politeia membrilor comunităţii române din Italia care s-au remarcat prin angajament civic, prin calităţile umane, competenţele şi realizările profesionale.

IRCCU Veneţia este coorganizatorul seriei de concerte de colinde tradiționale susținute la Padova, Scorzè şi Azzano Decimo de grupul „Feciorii satului”, din Cuzap (jud. Bihor), cu ocazia Zilei Naționale a României. Programul concertelor din perioada 1-2 decembrie 2023 cuprinde colinde autentice culese din satele bihorene Cuzap şi Voivozi, transmise în lumea rurală din generaţie în generaţie.

ICR New York va organiza un recital muzical susținut muzicienii Oxana Corjos (pian) și Petru Pane (clarinet), care se va desfășura la sediul ICR New York, sala „Norman Manea”.

Scriitorul Stejărel Olaru își prezintă cartea „Nadia și Securitatea/Nadia Comaneci y la Policía Secreta. Historias de la Guerra Fría”, publicată în traducere în limba spaniolă la editura Obreon / Grupo Anaya, la Universitatea El Claustro din Ciudad de Mexico, în cadrul unui eveniment organizat de Ambasada României în Statele Unite Mexicane în colaborare cu Institutul Cultural Român.

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, în parteneriat cu ICR Paris, dedică Zilei Naționale a României reprezentația de la Paris a spectacolului „Jocuri, vorbe, greieri…”, în regia lui Silviu Purcărete, pe scena Théâtre de la Ville – Espace Cardin. Un spectacol de poezie românească și universală, cu muzică originală compusă de Vasile Șirli și scenografia semnată de Dragoș Buhagiar.

ICR Madrid, în colaborare cu Lectoratul de limba română din cadrul Facultății de Filologie a Universității din Salamanca și cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, prezintă două documentare românești, „România sălbaticăˮ (regia Dan Dinu și Cosmin Dumitrache) și „Maria, inima Românieiˮ, regia Trevor Poots, la Teatrul Juan del Enzina. Documentarul „România sălbatică” va mai putea fi urmărit și la Centrul Cultural Margarita Nelken, din Coslada. Expoziția de fotografie „Timișoara Incognito - Liber de stereotipuri”/„Timișoara Incognito - Free of Stereotypesˮ va fi inaugurată astăzi, la Universitatea de Las Palmas de Gran Canaria, tot cu sprijinul ICR Madrid.

O serie de alte evenimente dedicate sărbătoririi Zilei Naţionale a României au fost organizate în ultimele zile de ICR Madrid, ICR Praga, ICR Varşovia, ICR Budapesta, ICR Istanbul, Ambasada României în Regatul Ţărilor de Jos în colaborare cu ICR, ICR Viena şi ICR Bruxelles.Ştiri recomandate

12