Peste 5,5 milioane de decese premature cauzate de poluarea aerului, în 2013

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Peste 5,5 milioane de decese premature cauzate de poluarea aerului, în 2013

Lifestyle 14 Februarie 2016 / 17:40 4901 accesări

Peste 5,5 milioane de decese premature au fost cauzate, în 2013, de poluarea aerului, iar mai mult de jumătate s-au înregistrat în China şi India, potrivit unui nou studiu prezentat la Washington, citat de publicaţia britanică ”The Guardian”. Potrivit unui raport prezentat vineri de cercetători americani, canadieni, chinezi şi indieni, la întâlnirea anuală a Asociaţiei Americane pentru Progresul Ştiinţific (AAAS), în Washington, din cauza poluării pe cale aeriană, 1,6 milioane de oameni au murit în China şi 1,4 milioane în India, în 2013. ”Poluarea pe cale aeriană este al patrulea mare factor de risc de deces la nivel global şi, de departe, cel mai mare factor de risc de mediu pentru provocarea bolilor”, a declarat Michael Brauer, cercetător la University of British Columbia. Brauer a explicat că poluarea contribuie la boli de inimă precum infarct, cancer pulmonar, bronşite, tipuri de emfizem şi infecţii acute.

Michael Brauer a făcut, împreună cu colegii săi, o comparaţie între problema poluării cu care se confruntă Asia şi condiţiile generate de sute de ani de revoluţie industrială din SUA şi Europa, factorul comun fiind norii de fum toxic din aer, pe fondul dezvoltării economice masive. Din cauza poluării produse de arderile de cărbune, 360.000 de persoane au murit în China în 2013, potrivit cercetătorului Qiao Ma, care a adăugat că arderea cărbunilor pentru furnizarea de energie electrică constituie cel mai mare factor poluator din ţară, motiv pentru care China a convenit să reducă emisiile de dioxid de carbon, la conferinţa despre schimbările climatice de la Paris. Chiar şi în cazul celui mai curat aer până în 2030, Qiao Ma a explicat că în China se vor înregistra de la 990.000 până la 1,3 milioane de decese anual. Beijing s-a aflat sub cod roşu de alertă, din cauza poluării. Potrivit unui alt studiu, mii de oameni mor anual din cauza poluării pe cale aeriană. ”Suntem de părere că este nevoie de politici mult mai agresive”, a pledat cercetătorul.

Potrivit cercetătorului Chanda Venkataraman, poluarea aerului în India are loc din cauza arderilor de cărbune, a lemnului şi a îngrăşămintelor naturale, care transmit cantităţi enorme de cenuşă şi particule toxice în casele locuitorilor. Circa 920.000 de decese au fost atribuite poluării generate de emisiile transmise de centralele termice şi de vehicule, iar 590.000, din cauza emisiilor transmise de arderile în scopul activităţilor de gătit şi furnizării de încălzire.

Citește și:

Poluare în Portul Constanța. Aproximativ 300 de litri de păcură au ajuns în apă!

Micile fragmente de plastic din oceane, pericol pentru moluște

Producția Volkswagen, „accidentată“ la-nceput de an

Masa deşeurilor plastice din oceanul planetar - mai mare decât a peştilor, în 2050

Viitoarea „catastrofă medicală”!

Şi Suedia investighează VW, în scandalul emisiilor12