Peste 6 mii de polițiști angrenați în menținerea ordinii în zona unităților de învățământ

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Peste 6 mii de polițiști angrenați în menținerea ordinii în zona unităților de învățământ

Eveniment 19 Mai 2024 / 13:01 549 accesări

În perioada 10 – 16 mai 2024, Poliția Română a continuat acțiunile pe linia siguranței școlare în unitățile de învățământ preuniversitar. Acțiunile în sistem integrat vor continua pe tot parcursul anului școlar.

Pentru organizarea și coordonarea activităților desfășurate de structurile cu atribuții și responsabilități în creșterea gradului de siguranță școlară, în anul școlar 2023-2024, au fost derulate activitățile circumscrise consolidării climatului de siguranță în mediul preuniversitar, în conformitate cu prevederile Planului Național Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară.

În perioada 10 - 16 mai 2024, pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și cadrelor didactice, la nivelul structurilor Poliției Române, peste 8.400 de polițiști au acționat în dispozitivele de menținere a ordinii și siguranței publice, prin includerea unităților de învățământ preuniversitar în itinerariile de patrulare, în special pe timpul venirii și plecării, la și de la cursuri, a elevilor.

Au fost angrenați 6.115 polițiști în activități de menținere a ordinii și siguranței publice în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar.

Totodată, pentru fluidizarea traficului rutier, în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, au acționat 854 de polițiști.

În această perioadă, s-a asigurat intervenția la 43 de evenimente sesizate în incinta sau zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, toate fiind sesizate de cetățeni prin S.N.U.A.U. – 112.

De asemenea, au fost organizate 255 de acțiuni pe linia siguranței în școli, fiind derulate 3.027 de activități de prevenire și de informare, în cadrul a 1.343 de unități de învățământ preuniversitar, la care au participat 75.895 de beneficiari.

Dintre acestea, la 1.423 de ore de curs au fost abordate tematici pentru prevenirea infracțiunilor comise cu violență, având ca scop creșterea gradului de conștientizare a efectelor negative ale fenomenului de tip bullying și a celui de violență școlară.

Totodată, pentru conștientizarea riscurilor, vulnerabilităților și consecințelor în ceea ce privește consumul și traficul ilicit de droguri/substanțe interzise, au fost derulate 609 activități, precum și 384 de activități pentru instruirea personalului de pază cu privire la modul de intervenție în diferite situații.

De asemenea, au fost controlate 652 de unități de învățământ preuniversitar pentru verificarea modului de asigurare cu pază, în conformitate cu prevederile H.G. nr. 301/2012 privind normele metodologice de aplicare ale Legii nr. 333/2003 pentru paza bunurilor, valorilor, obiectelor și protecția persoanelor.

În urma verificărilor efectuate, au fost aplicate 12 sancțiuni contravenționale, fiind constatată o infracțiune și adresate 13 informări și solicitări autorităților și instituțiilor publice cu atribuții specifice privind siguranța în unitățile de învățământ.

În cadrul planului, au participat 659 de polițiști la întâlnirile Grupului de acțiune constituit la nivelul unităților de învățământ preuniversitar pentru facilitarea comunicării în vederea adaptării măsurilor necesare pentru creșterea gradului de siguranță în mediul școlar.

Totodată, au fost efectuate verificări ale unităților de alimentație publică situate în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, în urma cărora au fost adresate 28 de informări către instituțiile cu atribuții specifice pentru remedierea neregulilor constatate.

Au fost organizate și desfășurate 225 de activități pentru verificarea respectării normelor privind circulația pe drumurile publice de către pietoni și conducătorii autovehiculelor în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, precum și pentru verificarea conducătorilor auto care asigură transportul școlar.

În cadrul activităților derulate, au fost verificați 1.547 de conducători auto, dintre care 351 care asigură transportul școlar, fiind aplicate 612 sancțiuni contravenționale și constatate 4 infracțiuni la regimul rutier.

În contextul Zilei Internaționale pentru Nonviolență în Școală, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General al Poliției Române, și Ministerului Educației, a fost demarată Campania pentru conștientizarea consecințelor asociate faptelor de violență școlară în unitățile de învățământ preuniversitar - ,,Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!”.

Campania se derulează la nivel național, atât în mediul urban, cât și în mediul rural, în perioada ianuarie - iunie 2024, conform Calendarului anului școlar pe module pentru anul 2023-2024 și are ca scop informarea elevilor cu privire la noțiuni din domeniul juridic, dar și a părinților pentru identificarea comportamentelor de risc și a situațiilor vulnerabile la care pot fi expuși elevii în vederea reducerii victimizării.Ştiri recomandate

12