Petrolierul deturnat de migranţi a ajuns în Malta

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Petrolierul deturnat de migranţi a ajuns în Malta

Externe 28 Martie 2019 / 16:31 685 accesări

Petrolierul de realimentare Elhiblu 1, deturnat de migranţii pe care îi salvase şi care nu au vrut să fie întorşi în Libia, a ajuns joi în Malta după ce un comando al marinei militare malteze a preluat controlul asupra navei în cursul nopţii, relatează AFP şi DPA. Nava, sub pavilion al Palau, salvase marţi din largul Libiei 108 migranţi - printre care 31 de femei şi copii - din două bărci aflate în dificultate şi semnalate de un avion militar european. În timp ce se îndrepta miercuri spre Tripoli pentru a-i debarca, petrolierul a virat brusc spre nord. Alerta a fost dată de ministrul italian de interne, Matteo Salvini, care a susţinut că 'nu este vorba de naufragiaţi, ci de piraţi', şi a atras atenţia că nava nu este autorizată să intre în apele teritoriale ale Italiei.

Petrolierul s-a îndreptat însă spre Malta, unde, la 30 de mile de coastă, a reuşit să intre în contact cu căpitanul. 'Căpitanul a repetat de mai multe ori că nu mai avea controlul navei şi că el şi echipajul au fost forţaţi şi ameninţaţi de un număr de migranţi să se îndrepte spre Malta', a indicat marina într-un comunicat.

Un vas de patrulare a împiedicat petrolierul să intre în apele teritoriale malteze, iar un comando al forţelor speciale, sprijinit de mai multe nave ale marinei şi de un elicopter, a fost trimis la bord 'pentru a-i reda căpitanului controlul asupra navei'. Petrolierul, escortat de marina malteză, a ajuns în jurul orei 08.30 (07.30 GMT) în portul La Valetta, unde echipajul şi migranţii urmau să fie preluaţi de poliţie pentru a se stabili derularea faptelor şi responsabilităţile.

Taguri articol


12