Phoenix prinde iar aripi de muzică live

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Phoenix prinde iar aripi de muzică live

Divertisment 26 Noiembrie 2015 / 19:43 1377 accesări

Legendara trupă Phoenix se prezintă în faţa constănţenilor, la început de iarnă, cu un concert live care va avea loc în stațiunea Mamaia. Nicu Covaci și formația sa vor susține un concert pe 4 decembrie, de la ora 21.30, pe scena resturantului Harlequin din stațiune. Biletele se găsesc în vânzare la sediul localului de pe malul lacului, zilnic, între orele 11.00 - 22.000, la prețul de 60 de lei.

O EPOPEE ROMÂNEASCĂ DE SUCCES Trupa Phoenix are peste cinci decenii de existenţă, fiind cel mai longeviv grup muzical de pe scena autohtonă. Formaţia a fost deschizătoare de drumuri în muzica românească, abordând numeroase subgenuri ale rock-ului, de la rock'n'roll şi beat, trecând prin progresiv, până la hard rock. Phoenix a fost prima trupă rock care a produs albume şi piese inspirate din folclorul românesc arhaic, constituind astfel una din formaţiile muzicale care au creat un subgen al muzicii rock, etno rock-ul. În 1961, Nicu Covaci şi Kamocsa Camo Bela, elevi la Şcoala medie nr. 2 din Timişoara, pun bazele unei „formaţii de chitare electrice", care avea să evolueze, ulterior, în grupul care ocupă primele pagini ale istoriei rock-ului românesc.

DIN COMUNISM, ÎN OCCIDENT În perioada 1964 - 1966, cei de la Phoenix aveau să cânte, prin cantinele studenţeşti sau cluburile timişorene, mai tot ce ascultau din fosta Iugoslavie sau piese de pe albumele primite din Occident: Beatles, Rolling Stones, Monkees, Animals. În 1968 a început un nou capitol, cel al recunoştinţei publicului de specialitate, când au câştigat marele premiu al festivalului naţional studenţesc de la Iaşi. Două dintre momentele de vârf ale trupei le reprezintă spectacolul susţinut la Orăştie, în 1976, pe ruinele cetăţii Sarmizegetusa, precum şi cel de la Alba Iulia, de pe Câmpia Libertăţii, din 1977, în sprijinul sinistraţilor cutremurului catastrofal din 4 martie. Un an mai târziu, liderul trupei, Nicu Covaci, s-a căsătorit cu o olandeză şi, după un voiaj de nuntă în Olanda, a venit în ţară pentru două concerte la Tulcea şi Constanţa, susţinute cu stadioanele arhipline. La plecare, însă, a dispărut cu tot cu... trupă, iar amănuntele spumoase despre această dispariţie misterioasă sunt consemnate în cartea „Phoenix... însă eu”, scrisă de Nicu Covaci şi apărută la editura Nemira, în 1992.

Istoria de 50 de ani a trupei a fost deopotrivă glorioasă şi zbuciumată, prin componenţa grupului perindându-se, în tot acest timp, nume care au ajuns celebre pe scena rock-ului şi folk-ului autohton: Mircea Baniciu, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Mani Neumann sau Josef Kappl. Din componenţa actuală a trupei, alături de liderul Nicu Covaci, fac parte: Ionuţ Micu, Cristi Gram, Bogdan Bradu, Dzidek Marcinkiewicz şi Volker Vaessen.

Citește și:

Nicu Covaci: „Locuiți într-o țară care nu mai este a voastră”

Phoenix cântă „Live at Tomis”

Taguri articol


12