Plantele se orientează după cum se comportă oamenii şi... suferă de stres

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Plantele se orientează după cum se comportă oamenii şi... suferă de stres

Ştiință 12 Octombrie 2016 / 15:17 945 accesări

Oamenii de știință australieni au descoperit că plantele suferă de stres și trimit semnale defensive, la fel ca oamenii. Cercetătorii au ajuns la această concluzie studiind o plantă care este înrudită cu varza, în cadrul unui proiect internațional, informează Xinhua News. Specialiștii de la Universitatea din Queensland au descoperit că plantele și-au adaptat mecanismele genetice pe care oamenii le folosesc pentru a vedea și mirosi mediul înconjurător și pentru a se apăra de amenințări.

Profesorul de biotehnologia plantelor Jimmy Botella, de la Laboratorul de Inginerie Genetică a Plantelor din cadrul Școlii de Agricultură și Științe a Alimentelor de la Universitatea din Queensland, a declarat că cercetarea condusă de Universitatea din Carolina de Nord a studiat o familie de proteine numite proteine-G din planta gâscăriță, ce face parte din familia Brassicaceae, care include, printre altele, și varza. ''Plantele și-au adaptat mecanismele pe care oamenii le folosesc pentru a vedea astfel încât să se apere de agenții patogeni și de stresul provocat de apă'', susține Botella într-o declarație emisă miercuri. ''Proteinele-G ajută oamenii să perceapă lumina, mirosul, aroma și sunt implicate în reglarea comportamentului și a stării prin lucruri precum adrenalina, histaminele, dopamina și serotonina. Proteinele-G sunt prezente în aproape toate organismele vii și circa jumătate dintre medicamentele umane își fac efectul prin receptorii ce au legătură cu proteinele-G'', a explicat cercetătorul.

Laboratorul lui Botella s-a ocupat și cu cercetarea rolului important pe care proteinele-G îl joacă în îmbunătățirea productivității culturilor, precum orezul, și caută să îmbunătățească și alte plante agricole pentru a răspunde nevoii de creștere a siguranței alimentare la nivel mondial. ''Laboratorul nostru a descoperit anterior că plantele au o varietate mai mare de proteine-G în comparație cu oamenii. (...) În noua lucrare, oferim aspectul „istoric“ despre modul în care acestea au evoluat și despre ceea ce credem că este principala cauză a acelei evoluții. Demonstrăm că proteinele-G din plante le-au depășit pe cele umane, în ceea ce privește evoluția'', a mai spus Botella. Acesta a explicat că membrii ''clasici'' ai mecanismelor proteinelor-G ai plantelor își mențin rolul lor în ceea ce privește dezvoltarea (la fel ca în cazul oamenilor), iar noii membri ai familiei proteinelor-G s-au specializat în răspunsul la stresul cauzat de mediul înconjurător. ''Acest lucru reflectă principalele diferențe dintre majoritatea animalelor și plante, faptul că, în timp ce animalele pot evita situațiile de stres îndepărtându-se de acestea, majoritatea plantelor sunt blocate într-un anumit loc și trebuie să găsească soluții ingenioase pentru a supraviețui'', a mai spus omul de știință, care a menționat că rolul acestei familii de proteine în sistemele plantelor este încă în mare parte necunoscut.

Cercetarea a fost condusă de dr. Alan Jones și dr. Daisuke Urano și a implicat oameni de știință de la Universitatea Națională din Singapore și de la Laboratorul Cold Spring Harbor din New York, mai arată sursa citată.12