Poate vedea din nou după ce un robot a operat în interiorul ochiului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Premieră medicală

Poate vedea din nou după ce un robot a operat în interiorul ochiului

Sănătate 11 Septembrie 2016 / 17:45 560 accesări

Medicii chirurgi au folosit, în premieră, un robot pentru a opera în interiorul unui ochi și a reda astfel vederea unui pacient. O echipă de la John Radcliffe Hospital din Oxford a utilizat dispozitivul, controlat printr-un joystick, pentru a îndepărta o membrană cu o grosime de o sutime de milimetru, relatează BBC.

Pacientul, Bill Beaver, în vârstă de 70 de ani, preot în Oxford, a declarat că totul a fost ''un basm''. ''Pot să văd. E aproape ca într-un basm, însă totul e real. Sunt norocos că sunt primul (care beneficiază de procedura robotizată - n.r.)'', a spus preotul Bill Beaver pentru echipa BBC care a avut acces în exclusivitate la intervenție.

Chirurgii speră că procedura va bătători drumul către operații la ochi mai complexe decât este momentan posibil cu mâna umană. Chirurgia asistată de robot este un lucru obișnuit, însă nu a mai fost niciodată întrebuințată la o operație în interiorul ochiului. ''Pentru a opera în spatele ochiului este nevoie de o mare precizie, iar provocarea a fost să obținem un sistem robotizat care să poată face asta, printr-o găurică din peretele ochiului, fără a cauza pagube în timp ce se mișcă'', a declarat profesorul Robert MacLaren de la Universitatea din Oxford. Pentru intervenție, chirurgii au folosit un joystick și un ecran touch-screen cu ajutorul cărora au ghidat un mic ac în interiorul ochiului, monitorizând procedura printr-un microscop.

Părintele Beaver a primit în iulie, de la medicul oftalmolog, vestea că în spatele ochiului său drept s-a dezvoltat o membrană. Presiunea a creat o gaură în retină, fapt ce i-a deteriorat vederea centrală. El a suferit intervenția chirurgicală, efectuată în premieră, la finele lunii august. După aceasta, vederea centrală de la ochiul drept a fost restabilită. ''Degenerarea vederii a fost înspăimântătoare și m-am temut că îmi voi pierde complet văzul - așa că această intervenție a fost un dar de la Dumnezeu'', a spus Beaver.

Doisprezece pacienți vor fi supuși la intervenții chirurgicale similare, într-un proiect sprijinit de NIHR Oxford Biomedical Research Centre, mai arată sursa citată. Fonduri complementare vor fi asigurate de Zizoz, o organizație caritabilă olandeză pentru pacienții cu choroideremia, o formă genetică de orbire.



12