Poliția elenă evacuează o tabără de refugiați din apropiere de Atena

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Poliția elenă evacuează o tabără de refugiați din apropiere de Atena

Externe 02 Iunie 2017 / 16:26 490 accesări

Poliția elenă a anunțat vineri că a demarat evacuarea unei tabere insalubre de refugiați și migranți, în majoritate afgani, situată în Hellinikon, o suburbie din sudul Atenei, unde ei se instalaseră în urmă cu peste un an, relatează AFP.

''Aproape 500 de persoane erau în tabără și operațiunea a avut loc fără probleme'', a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al poliției, Theodoros Chronopoulos.

Majoritatea refugiaților vor fi transferați într-o tabără amenajată în Thebes, la 100 km nord de Atena. Refugiații — bărbați singuri, fără familie, — vor fi transferați mai târziu în tabăra amenajată după efectuarea unui control de identitate de către poliție, a explicat responsabilul respectiv.

În urmă cu zece zile, Ministerul elen pentru politica migrației i-a avertizat pe refugiați că trebuie să părăsească tabăra improvizată.

Tabăra din Hellinikon era o soluție temporară a autorităților elene în timpul marelui flux de refugiați în Grecia în 2015, deoarece țara nu putea să facă față fenomenului. În acea vreme, mii de refugiați invadaseră cheurile portului Pireu, aproape de Atena și de Hellinikon, în timp ce mii se îndreptau către tabăra improvizată Idomeni la frontiera greco-macedoneană, în nordul țării, pentru a ajunge în state din nordul Europei, înainte de închiderea frontierelor în martie 2016.

De atunci, circa 60.000 de refugiați și migranți sunt blocați în Grecia, dintre care mulți sirieni, afgani și pakistanezi care caută să obțină azil în Grecia sau care încearcă pe căi ilegale să ajungă într-o țară europeană mai prosperă decât Grecia.

În timpul marelui flux din 2015, afganii erau considerați refugiați care au drept de relocare sau reîntregire familială, ca sirienii. Dar, de la acordul UE-Turcia care vizează limitarea fluxului migratoriu via Turcia, afganii au fost privați de acest drept și sunt acum amenințați cu expulzarea, în pofida insecurității din țara lor, unde numărul de victime civile crește neîncetat.12