Portretul iernii 2019. Vom avea Crăciun cu zăpadă?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Portretul iernii 2019. Vom avea Crăciun cu zăpadă?

Vremea 14 Octombrie 2018 / 16:48 6362 accesări

Avertismentele meteorologilor pentru iarna lui 2018-2019 sunt destul de dure. Prognoza nu arată foarte bine căci vom avea, se pare, o iarnă lungă și grea. Primele semne vor apărea chiar din luna noiembrie, în unele zone ale țării, iar din decembrie până în februarie vom avea un strat consistent de zăpadă în toată țara. Estimările meteorologilor arată că se vor înregistra episoade crunte de viscol ori de ger.

În schimb, în luna martie se va semnala ger năprasnic și viscol, fenomene ce vor afecta mai multe zone din Europa. De asemenea, există posibilitatea să se producă și fenomenul El Nino, care va duce la creşterea temperaturilor medii la nivel global, a ajuns la 70% în ultimul trimestru al anului, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), citată de AFP. „Conform previziunilor modelelor şi interpretărilor experţilor, există o probabilitate de circa 70% ca circumstanţele observate să atingă stadiul unui episod El Nino de o intensitate scăzută în ultimul trimestru al anului 2018 şi în timpul iernii boreale 2018/19“, se arată într-un comunicat al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), o agenţie ONU cu sediul la Geneva. „Această încălzire ar putea (...) avea loc foarte repede, între septembrie şi noiembrie deja, deşi previziunile în cauză sunt incerte“, a adăugat OMM.

Agenţia ONU notează că intensitatea următorului episod El Nino este „incertă, deoarece rezultatele previziunilor numerice oscilează între condiţii neutre şi un El Nino de o intensitate moderată“, însă dă asigurări că „apariţia unui El Nino puternic este puţin probabilă“.

O săptămână cu ploaie în Dobrogea

Cât privește intervalul 15 - 21 octombrie, meteorologii anunță vreme caldă şi frumoasă la începutul săptămânii, dar norii îşi fac apariţia spre sfârşitul intervalului mai ales în partea de sud şi sud-est. Luni, 15 octombrie, vremea se va menține caldă și predominant frumoasă. Cerul va fi variabil în regiunile estice, iar seara și noaptea și în cele nordice, în timp ce în restul teritoriului și a intervalului va fi mai mult senin. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în sudul Banatului, iar pe parcursul zilei temporar și la cote mai reduse în zona montană și pe litoral. Temperaturile maxime se vor încadra între 17, 18 grade pe litoral și 25 de grade în Maramureș. Marți, 16 octombrie, cerul va fi mai mult senin, cu unele înnorări la începutul intervalului în regiunile nord-estice, iar spre sfârșitul acestuia în cele sud-estice. Vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 18...19 grade pe litoral și 24...25 de grade în vest și nord-vest, iar cele minime vor fi cuprinse, în general între 2 și 14 grade. Miercuri, 17 octombrie, va persista vremea frumoasă. Cerul va prezenta înnorări în prima parte a zilei în regiunile sudice, iar seara și noaptea cu precădere în cele sud-estice - unde, trecător, vor fi posibile ploi slabe, în timp ce în restul teritoriului va fi variabil spre mai mult senin. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în prima parte a intervalului în sud-est. Temperaturile maxime se vor încadra între 18..19 grade pe litoral și 25 de grade în nordul Crișanei și în Maramureș, iar cele minime vor fi cuprinse între 3 și 15 grade, ușor mai coborâte în depresiunile din estul Transilvaniei.

Joi, 18 octombrie, cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în regiunile sudice, centrale și la munte, unde pe arii restrânse va ploua slab, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 18 și 24 de grade, iar cele minime între 2 și 14 grade.

Taguri articol


12