Predoiu: Acceptul Austriei pentru intrarea României în Schengen nu reprezintă o poziţie oficială

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Predoiu: Acceptul Austriei pentru intrarea României în Schengen nu reprezintă o poziţie oficială

Politică 11 Decembrie 2023 / 10:51 1058 accesări

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, afirmă că acceptul Austriei pentru intrarea României în Schengen cu graniţele aeriene a venit deocamdată printr-o declaraţie de presă, care nu reprezintă o poziţie oficială, şi va lua act de această poziţie în două zile, la Forumul Salzburg din Slovenia, unde se va întâlni cu omologul său austriac Gerhard Karner.

Ministrul a precizat că declaraţia Austriei nu a fost surprinzătoare, iar principala ei importanţă politică este că, în sfârşit, există o schimbare de poziţie a Vienei pe acest subiect, urmând ca de acum înainte discuţiile să continue pe o zonă tehnică.

"Pentru noi declaraţia nu a fost surprinzătoare, o aşteptam. Principala relevanţă politică a acestei declaraţii este faptul că Austria (...) şi-a schimbat poziţia. Deci nu a mai fost acea poziţie inflexibilă în această declaraţie şi este o poziţie schimbată. Au avut loc discuţii permanente toate lunile prealabile acestei declaraţii. Contactul a fost permanent şi la nivel de minister de Interne, şi la nivel de minister de Externe şi în continuare vor fi aceste discuţii pentru că negocierile continuă", a declarat Predoiu, duminică, la Digi 24.


El a subliniat că România este încă "în plin proces de negociere" pe tema Schengen şi discuţiile se poartă pe mai multe planuri.

"Principala importanţă politică a acestei declaraţii e că în sfârşit avem o schimbare de poziţie. (...) De acum înainte o să intrăm pe un teren al discuţiilor tehnice. Vor avea loc aceste discuţii şi cu ocazia Forumului Salzburg, în Slovenia, unde era planificată această discuţie, la nivelul Consiliului JAI şi în plan bilateral. Vom continua şi eu şi toţi cei implicaţi în aceste negocieri să muncim şi să sperăm că românii vor avea parte de o bucurie de sărbători, dar încă suntem în plin proces de negociere. (...) Se discută pe mai multe planuri: şi dialog bilateral cu Austria, şi trilateral cu Bulgaria, şi cvadrilateral cu Comisia Europeană, şi multilateral cu toate statele membre ale Uniunii Europene - fiecare e implicat în felul lui în aceste discuţii", a explicat ministrul Afacerilor Interne.


Cătălin Predoiu a punctat că la întâlnirea pe care a avut-o la Viena, pe 23 august, cu ministrul de interne austriac, Gerhard Karner, primul obiectiv a fost "normalizarea" comunicării, anume trecerea de la "o formă de dialog care nu ducea nicăieri, un dialog şi al refuzului inflexibil, (...) la un dialog constructiv reciproc".

"Marele pas a fost să trecem de la 'nu' la 'da', dar să vedem în ce condiţii. Este un pas. Ştiu că au fost şi declaraţii, mai ales din opoziţie, care au spus că e prea puţin şi că noi trebuie să obţinem automat totul dintr-o dată. Eu invit pe toată lumea să vadă anexa la tratat", a mai spus ministrul.

Ministrul Afacerilor Interne a subliniat, însă, că deocamdată poziţia Austriei privind intrarea României în Schengen cu aeroporturile a fost enunţată doar printr-o declaraţie de presă, care nu reprezintă "o poziţie oficială".Ştiri recomandate

12