Premieră pentru un ministru al Sănătății român!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Premieră pentru un ministru al Sănătății român!

Sănătate 13 Iunie 2018 / 20:19 842 accesări

Sorina Pintea, ministrul Sănătății participă, în perioada 13-14 iunie 2018, la Întâlnirea de nivel înalt privind prosperitatea și solidaritatea sistemelor de sănătate, eveniment organizat, la Tallinn, de către Biroul Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și Ministerul Afacerilor Sociale din Estonia.

La invitația directorului regional pentru Europa al OMS, Zsuzsanna Jakab, ministrul Sorina Pintea a prezidat, în premieră pentru un ministru român, dezbaterile uneia dintre cele mai importante secțiuni ale evenimentului, respectiv “Refacerea dialogului dintre sănătate și finanțe privind investițiile în sistemele de sănătate”.

Această sesiune a urmărit identificarea modalităților prin care ministerele sănătăți pot colabora mai bine cu ministerele de finanțe și pentru a obține finanțarea corespunzătoare pentru îndeplinirea obiectivelor. Sistemele de sănătate trebuie să depună mai multe eforturi pentru a demonstra că sunt administratori buni ai resurselor publice, prin monitorizarea performanței și promovarea utilizării eficiente a resurselor. Sistemele de sănătate reprezintă o industrie importantă, oferind locuri de muncă de înaltă calificare în furnizarea de servicii, tehnologie și cercetare și contribuind la exporturi. Investiția în sistemele de sănătate aduce beneficii pe termen scurt, mediu și lung. Sistemele de sănătate pot promova o forță de muncă productivă sănătoasă, capabilă să muncească până la o vârstă avansată.

O altă temă de interes a acestei sesiuni a pus in dezbatere solutiile sistemelor de sanatate in abordarea provocarilor majore, precum imbatranirea populatiei si eficiența sistemelor.

În incheierea sesiunii, Sorina Pintea s-a declarat multumita de rezultatele discutilor si a apreciat ca: “Această sesiune referitoare la investițiile din sistemul de sănătate a oferit, cu siguranță, o mai buna perspectivă asupra provocărilor legate de comunicarea dintre ministere, dar a identificat si solutii prin care putem depasi orice diferente de idei care pot aparea in dialogul dinte Ministerele de Finante si Ministerele Sănătății ”.12