Premierul Ciolacu, prezent în Israel, a cerut “un efort comun” pentru evacuarea românilor din Fâșia Gaza

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Premierul Ciolacu, prezent în Israel, a cerut “un efort comun” pentru evacuarea românilor din Fâșia Gaza

Politică 17 Octombrie 2023 / 13:43 1251 accesări
Foto: gov.ro

Foto: gov.ro

Marcel Ciolacu se află în Israel pentru a da un mesaj de solidaritate israelienilor și un semnal de sprijin pentru comunitățile de români din Israel, conform unui comunicat emis de Guvernul Românei.

Principalele declarații ale lui Marcel Ciolacu:

  • Am decis să vin, azi, în Israel, pentru că în momente dificile, partenerii și prietenii trebuie să își demonstreze solidaritatea.Societatea românească, comunitatea de israelieni din România și cea de români din Israel, deplâng victimele nevinovate, femei, copii, tineri în floarea vârstei, în urma atacurilor teroriste declanșate de Hamas.
  • Transmit compasiunea noastră pentru toate pierderile de vieți omenești, pentru numeroșii răniți, victime printre care s-au aflat, în mod tragic, și cetățeni de origine română. România rămâne un stat consecvent în cadrul relațiilor sale din Orientul Mijlociu.
  • Suntem profund îngrijorați de spirala crescândă a violențelor, cu consecințe teribile atât asupra civililor israelieni, cât și palestinieni. Ne menținem atitudinea de promotori ai păcii, dar vom fi alături necondiționați, în momentele dificile, de prietenii șialiațiinoștri, apărând valorile democratice.
  • România a condamnat cu fermitate cele întâmplate în Israel în ultimele zile, nivelul atrocităților comise de Hamas, o grupare teroristă care ține ostatică populația palestiniană pentru a-și satisface interesele sale extremiste.Parlamentul României a fost primul for legislativ, din rândul celor democratice, care a adoptat o declarație de solidaritate cu statul Israel.
  • Alături de comunitatea internațională România solicită eliberarea imediată a tuturor ostaticilor, a persoanelor răpăite, și abținerea de la actele de agresiune împotriva țintelor civile. Am transmis premierului israeliană că, în fața acestor atacuri, Israel are dreptul să se pare, în respect cu dreptul umanitar.
  • Fac un apel pentru facilitarea coridoarelor umanitare din Fâșia Gaza. Sunt convins că se va implica comunitatea internațională pentru deschiderealor, pentru a oferi asistență refugiaților.
  • Vă mulțumesc pentru implicarea Israelului pentru repatrierea a peste 2.200 de cetățeni români.
  • În încheiere, reiterez necesitatea unei păci durabile în Orientul Mijlociu. Îmi doresc un efort comun pentru evacuarea în siguranță a românilor din Fâșia Gaza.Sperăm ca astfel de momente să nu semaiîntâmple.

Benjamin Netanyahu a declarat, la finalul discursului lui Marcel Ciolacu:

“Vom face tot ce ne stă în putere pentru evacuarea românilor din Gaza, în măsura în care se poate. Nimeni nu poate face pace cu teroriștii, ei trebuie să fie înfrânți, abia apoi vom putea face pace”,a declarat Benjamin Netanyahu, la finalul discursului lui Marcel Ciolacu.Ştiri recomandate

12