Premiul Nobel pentru Medicină, decernat pentru descoperiri în terapia anticancer

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
2018

Premiul Nobel pentru Medicină, decernat pentru descoperiri în terapia anticancer

Tehnologie 01 Octombrie 2018 / 13:16 1814 accesări

Cercetătorii James P. Allison şi Tasuku Honjo au fost recompensaţi, luni, cu premiul Nobel pentru medicină pe 2018, informează site-ul oficial al acestor distincţii prestigioase.

Cei doi cercetători au fost recompensaţi pentru descoperirile lor în domeniul terapiei anticancer.

Descoperirile laureaţilor de anul acesta se bazează pe capacitatea sistemului imunitar de a ataca celulele canceroase prin intermediul unor mecanisme ce au la bază nişte proteine.

Cancerul ucide milioane de persoane anual şi este una dintre marile provocări din medicină. Prin stimularea capacităţii sistemului imunitar de a ataca celulele canceroase, cei doi laureaţi au impus noi principii în terapia anticancer, au spus reprezentanţii Comitetului Nobel.

Specialistul în imunologie american James P. Allison a studiat o proteină care funcţionează ca o frână în sistemul imunitar. Acesta a descoperit o metodă de a acţiona această proteină astfel încât să determine celulele imunitare să atace tumorile. Allison a dezvoltat conceptul într-un nou tratament anticancer.

Imunologul japonez Tasuku Honjo a primit premiul Nobel pentru medicină pe 2018 pentru descoperirea unei proteine din celulele sistemului imunitar care are funcţia de încetinire, dar cu un alt mecanism de acţiune. Terapiile bazate pe descoperirea sa s-au dovedit a fi foarte eficiente în lupta împotriva cancerului.

În vârstă de 70 de ani, James P. Allison este profesor şi preşedinte al departamentului de imunologie şi director executiv al platformei de imunoterapie la M. D. Anderson Cancer Center din Houston, dar şi director al consiliului ştiinţific al Cancer Research Institute din New York.

Tasuku Honjo, în vârstă de 76 de ani, este director general adjunct şi profesor la Institutul universitar pentru studii avansate din Kyoto şi profesor la Universitatea din Kyoto.

Anul trecut, premiul Nobel pentru medicină a fost acordat cercetătorilor Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash şi Michael W. Young, "pentru descoperirile lor în ceea ce priveşte mecanismele moleculare care controlează ritmul circadian", potrivit comunicatului publicat pe site-ul nobelprize.org.

Între premiul Nobel pentru medicină, anunţat luni, şi cel pentru pace, de vineri, vor fi cunoscute numele câştigătorilor din domeniile fizică, marţi, şi chimie, miercuri. Premiul Nobel pentru economie va fi decernat pe 8 octombrie.

La începutul lunii mai, Academia Suedeză a anunţat că premiul Nobel pentru literatură va fi suspendat anul acesta, pe fondul scandalului sexual care a izbucnit în sânul secţiei ce decernează prestigioasa distincţie.

"Credem că este necesar să treacă un timp pentru a recâştiga încrederea publicului în academie, înainte ca următorul laureat să fie anunţat", a declarat la momentul respectiv Anders Olsson, secretarul permanent al instituţiei.

Acesta a mai spus că Academia Suedeză a acţionat astfel "din respect pentru precedenţii şi viitorii laureaţi ai premiilor pentru literatură, pentru Fundaţia Nobel şi public în general".

"Premiul Nobel pentru literatură pe 2018 va fi acordat şi anunţat în acelaşi timp cu cel pe 2019", se mai arăta în comunicat.

Anul acesta, fiecare premiu Nobel vine cu un cec în valoare de nouă milioane de coroane suedeze (870.000 de euro).

Laureaţii îşi vor primi premiile Nobel în timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului distincţiilor, Alfred Nobel, decedat în 1896.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.



12