Preşedintele sud-coreean propune amânarea exerciţiilor militare comune cu SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Preşedintele sud-coreean propune amânarea exerciţiilor militare comune cu SUA

Externe 20 Decembrie 2017 / 09:28 642 accesări

Preşedintele sud-coreean, Moon Jae-In, a anunţat că a propus amânarea după Jocurile Olimpice a exerciţiilor militare comune cu Statele Unite care provoacă de fiecare dată furia Phenianului, relatează AFP. Este prima confirmare că Seulul caută să amâne manevrele anuale Key Resolve şi Foal Eagle care în general debutează la sfârşitul lui februarie sau începutul lui martie şi durează până la sfârşitul lui aprilie. Coreea de Sud este gazda Jocurilor Olimpice de iarnă 2018 de la Pyeongchang, între 9 şi 25 februarie, în timp ce Jocurile Paralimpice încep la 9 martie. Coreea de Nord se află la numai 80 de kilometri de Pyeongchang, de cealaltă parte a graniţei puternic militarizate. Tensiunile se intensifică de fiecare dată în momentul exerciţiilor militare comune pe care Nordul le consideră o repetiţie pentru invadarea teritoriului său.

Moon Jae-In a declarat marţi la postul american NBC că Seulul şi Washingtonul intenţionează să amâne manevrele. "Am făcut o propunere în acest sens Statelor Unite, iar Statele Unite sunt pe punctul de a o studia", a spus el înainte de a pleca la Pyeongchang pentru a promova JO. "Oricum, totul va depinde de comportamentul Nordului", a adăugat şeful statului sud-coreean. El şi-a mai exprimat speranţa că evenimentul va putea contribui la reducerea tensiunilor care sunt în prezent la maxim din cauza tirurilor de rachete şi a testelor nucleare nord-coreene.

Organizatorii JO şi guvernul de la Seul ar dori ca Nordul să participe la ceea ce au prezentat ca fiind "Olimpiadele Păcii". Participarea Phenianului la competiţiile sportive organizate în Sud au depins de fiecare dată de situaţia politică şi militară din Peninsula Coreeană. Misterul planează în continuare în legătură cu intenţiile nord-coreene. Două perechi de patinatori artistici nord-coreeni s-au calificat pentru JO. Luna trecută. ministrul sud-coreean al unificării, Cho Myoung-Gyon, a avertizat că Nordul ar putea da "o lovitură fatală" lansând de exemplu o rachetă înainte de deschiderea Jocurilor.

Preşedintele sud-coreean a dat însă asigurări că "turiştii străini care vin pentru JO de iarnă de la Pyeongchang nu au motive de îngrijorare din cauza securităţii". "Nu cred ca Nordul să facă ceva pentru a aduce atingere Jocurilor. Totul este pregătit şi sper că JO vor fi ocazia de a linişti tensiunile cu Coreea de Nord", a mai spus Cho Myoung-Gyon.12